Traditioneel gezag afwezig bij ceremonies Gowtu Bergi
08 Dec 2014, 18:00
foto


Het traditioneel gezag van de Paramaccaners, de gemeenschap in het gebied waar de nieuwe goudmijn van Surgold komt, is op woensdag 10 december niet aanwezig bij de ceremoniële activiteiten te Gowtu Bergi in Langatabiki. President Desi Bouterse en de hoogste man van Newmont, Gary Goldberg, zijn in het gebied voor de ground breaking ceremony.

Als reden voor de afwezigheid geeft Adriaan Adawde, voorzitter van de Paramaccaanse onderhandelingscommissie (POC), aan dat vanuit de Staat geen uitnodiging is ontvangen. Dit terwijl er van de overheid wel degelijk een uitnodiging werd verwacht. Aangezien het traditioneel gezag de opdrachtgever is van het POC, blijft deze commissie ook weg van de activiteit.

Adawde ontkent dat ontevredenheid oorzaak is dat de kapiteins en basya’s ondanks de uitnodiging die zij wel van Surgold hebben gekregen afwezig blijft. “Als de uitnodiging nu komt is die te laat omdat voorbereidingen getroffen moeten worden zodat het traditioneel gezag aanwezig kan zijn”, zegt de POC-voorman.
Met Surgold is er volgens Adawde een redelijk goede verstandhouding. Hij merkt op dat nog moet worden gesproken over enkele zaken uit de memorandum of understanding om die standvastigheid te geven.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May