Pluimvee-sector wil einde dispuut rond importkip
11 Sep 2010, 08:30
foto


De Associatie van de Pluimvee Sector in Suriname (APSS) hoopt dat met Hendrik Setrowidjojo als nieuwe minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) eindelijk een einde komt aan het meer dan 10 jaren oude dispuut rond de importkip.
Het steeds opgeworpen argument dat de sector zelf heeft gezorgd dat de overheid bijkans tien jaren geleden er toe moest overgaan om kip te importeren, wordt bestempeld als een grote leugen en misleiding. “We dagen een ieder uit om met bewijzen op tafel te komen”, zegt Peter van Dijk, bestuurslid van de associatie.

Kweken hele kippen
Op een bijeenkomst donderdagavond met minister Setrowidjojo hebben bestuursleden van de associatie de bewindsman dringend aangesproken over deze kwestie. De enige oplossing is volgens hen het doorvoeren van een verhoging van de invoerrechten op kip en kipdelen. “We hebben bescherming nodig, want de concurrentie met de buitenlandse kip is een oneerlijke. Wij kunnen nooit de kostprijs halen van de importkip. Overigens kweken wij geen kippenbouten, maar hele kippen”, zeggen Van Dijk en ondervoorzitter Armand van Alen. Zij leggen uit dat de Amerikaanse bouten in Suriname zelfs goedkoper zijn dan in de Amerikaanse supermarkten. “Die oneerlijke concurrentie is bijna een misdaad” vinden de kippenkwekers.

Van Dijk en Van Alen leggen uit dat er in alle landen in de regio voor importkip invoerrechten tussen de 100 en 200 % worden gehanteerd. In Guyana wordt er zelfs helemaal geen kip meer geïmporteerd. Op die manier wordt de lokale productie beschermd en is er meer waardering vanuit de overheid voor de sector. “Daar zijn ongeveer 15.000 mensen direct werkzaam in de sector. Wij kunnen zeker aan 6.000 mensen werk bieden”, zegt Van Dijk. Volgens hem was de kipsector 30 jaar terug zelfvoorzienend. “Als we het toen hebben gekund, moet dat nu ook lukken”, zegt hij. Sinds er vanwege de overhead geen deviezen meer beschikbaar worden gesteld, is de lokale productie in gevaar komen.

Horeca profijt De lokale kipsector beheerst nu maar 35 % van de markt. De resterende 65 % ligt in handen van de importkip. “Het is alleen de horeca die profijt heeft van de importkip en niemand anders. De huisvrouw koopt wel de lokale kip, al betaalt zij er meer voor dan de importkip, omdat het een beter product is. De horeca brengt een kwaliteit op de markt die ver beneden de lokale kwaliteit is”, beweert Van Dijk.

In 1994 heeft Suriname ingestemd met een regeling van de wereld handelsorganisatie (WTO) voor een heffing van 20 % invoerrechten op alle agrarische producten. “Maar er zijn veel meer wegen om de eigen productie te stimuleren. Men moet alleen maar de wil hebben om dat te doen. Ik hoop dat deze nieuwe regering die wil aan de dag legt”, aldus Van Dijk. In een bespreking die de associatie binnenkort met minister Setrowidjojo heeft, is dit de kwestie rond de importkip het belangrijkste onderwerp.

(Wilfred Leeuwin)

Bestuursleden van de APSS (van links naar rechts) ondervoorzitter Armand van Alen, Vincent Leckie en Peter van Dijk.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May