Rasoelbaks: Geen wonderen met vijf rechters erbij
05 Dec 2014, 00:00
foto
Waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks. (Foto: René Gompers)


Waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks, zegt in gesprek met Starnieuws dat hij geen wonderen verwacht met vijf nieuwe rechters erbij. Hij benadrukt dat hierdoor er niet minder zaken zullen zijn en dat rechters soms in een andere situatie zitten, waarbij zij taken van andere collega’s overnemen. Gaandeweg zullen deze plaatsvervangende leden van het Hof ervaring opdoen.

Volgens Rasoelbaks moet het aantal rechters opgekrikt worden naar veertig. Ook president Desi Bouterse benadrukte dit aantal tijdens zijn toespraak. Rasoelbaks merkt op dat de wet veertig voorschrijft en dat er een rechter op tienduizend inwoners wordt gehanteerd. Dit houdt in dat Suriname ruim vijftig rechters zou moeten hebben. Met de nieuwe beëdigingen heeft Suriname nu negentien rechters.

Rasoelbaks benadrukte dat het een lange weg is om rechter te worden. De selectie is heel streng en de studie van jurist tot rechter duurt negen jaren. Het Hof geeft ook adviezen. De magistraat is blij dat de president over faciliteren van de rechterlijke macht heeft gesproken. De rechterlijke macht en de uitvoerende zullen informatie uitwisselen met elkaar. Ook bracht de president het automatiseringssysteem van de rechterlijke macht onder de aandacht.
Rasoelbaks vindt het belangrijk dat de kwaliteit van de opleidingen hoog moet zijn, zodat de rechtsspraak gegarandeerd blijft. “Ook moeten rechters getraind worden. Binnen een jaar tot anderhalf zal de RIO-opleiding van start gaan. Rechters moeten de praktijk van het procederen kennen”, stelt Rasoelbaks.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May