Beleid nodig voor ondersteunen mensen met beperking
03 Dec 2014, 06:00
foto


(Aangeboden)

De Internationale Dag voor Mensen met een Beperking is in het leven geroepen met als doel: een beter begrip voor mensen met een beperking alsook bevorderen van het bewustzijn over de voordelen van de integratie van mensen met een beperking in elk aspect van het leven.

December 2006 kan worden aangemerkt als een mijlpaal voor mensen met een beperking. Het Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Beperking ( Convention on the Rights of People with Disabilities) werd door de Verenigde Naties aangenomen. Mensen met een beperking kregen dezelfde rechten als ieder ander mens. Nu kunnen ze niet als anderen optimaal onderwijs volgen, werken, een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het land, belasting betalen, sporten en naar de stembus gaan in 2015.

Met de aanname van de CRPD heeft de VN aan mensen met een beperking expliciet gelijke rechten toegekend, om daarmee de positie van deze kwetsbare groep te verbeteren. Overheden kregen de verantwoordelijkheid / plicht om alle burgers te respecteren en te beschermen en ontplooiingsmogelijkheden voor hen te scheppen. Een belangrijke voorwaarde voor mensen om zich te kunnen ontplooien, is de toegankelijkheid tot de basisbehoeften: onderwijs, goede gezondheidszorg, informatie, openbare wegen en transport, huisvesting, gebouwen, winkels etc. Toegankelijkheid bevordert integratie in het sociaal, economisch, cultureel en politiek leven. Is er geen sprake van toegankelijkheid, dan wordt deelname belemmerd.
Suriname heeft op 30 maart 2007 de CRPD ondertekend. Maar ons land heeft dit verdrag nog niet geratificeerd. Dat betekent dat Suriname zijn wetgeving en beleid moet aanpassen, maar dat de burger dat niet kan afdwingen.

Situatie anno 2014
- Er zijn geen wetten en of duidelijk beleid die de rechten van mensen met een beperking ten volle ondersteunen.
- De toegankelijkheid van mensen met een beperking om deel te nemen aan het dagelijks leven, wordt belemmerd. Gevolg: minimale ontwikkelingsmogelijkheden. Hierdoor gaat menselijk potentieel verloren.

Hoe kan Suriname daadwerkelijk invulling geven aan de rechten van mensen met een beperking?
We kunnen dit pas bewerkstelligen als er sprake is van een integrale aanpak, met de Overheid als trekker, ondersteunt door het maatschappelijk middenveld onder het toeziend oog van de individuele burger al dan niet met een beperking.

De rol van de overheid
Het is tijd dat de overheid de CRPD ratificeert. Ratificatie verplicht de beleidsmakers om na te gaan in hoeverre de huidige wetten en beleid de rechten van mensen met een beperking ondersteunen.
Prioriteitsgebieden die aangepakt kunnen worden zijn:
- Goed georganiseerd zorgvervoer. Zorgvervoer moet landelijk beschikbaar en 1x24 uur ter beschikking zijn.
- Optimale onderwijs- en andere ontwikkelingsmogelijkheden, zodat de zelfstandigheid van deze groep bevorderd wordt.
- Verbetering van de toegankelijkheid tot gebouwen en openbare wegen, zoals hellingen voor rolstoelgebruikers, voelbare belijningen voor blinden en slechtzienden, duidelijk zichtbare borden/aanwijzingen. Goede doorgang in gebouwen, winkels, vrij van obstakels.

Een randvoorwaarde hierbij is de verhoging van de financiële bijstand en de garantie dat de doelgroep er maandelijks op kan rekenen. Voor velen is dit de enige bron van inkomsten.
Toepassing van het verdrag betekent ook dat het opgenomen zal moeten worden op de begroting van verschillende ministeries zoals Openbare Werken, Onderwijs en Volksontwikkeling, Sociale Zaken en Volkshuisvesting.
Gekoppeld hieraan is het installeren van een onafhankelijk orgaan dat een toeziend oog houdt op de naleving van het verdrag. Vorig jaar zijn er stappen gedaan vanuit de overheid voor het heractiveren van de Nationale Adviesraad Gehandicapten (NARG). Na een jaar zijn er nog geen merkbare vorderingen.

Rol van het maatschappelijk middenveld
Ngo’s en andere instanties die zich sterk maken voor mensen met een beperking hebben als belangrijkste taak: het samenbundelen en netwerken. Zo kan een eenduidige visie ontwikkeld worden over het versterken en beschermen van de positie van mensen met een beperking. Acties kunnen gezamenlijk voorbereid worden om de Overheid te volgen en te adviseren, kortom ‘on the right track’ te houden. Instellingen moeten meer werken met mensen met een beperking, dat betekent dat deze groep meer empowered en in hun ontwikkeling gestimuleerd moet worden, zodat zij ook hun eigen behoeften kunnen aangeven.

Mensen met een beperking zullen nog meer gestimuleerd moeten worden om zich afhankelijk van hun mogelijkheden, te ontwikkelen tot zelfstandige burgers die het leven ten volle benutten en een waardevolle bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het land. Want ook zij hebben een stem, een gezicht, gevoel en mogelijkheden.

Het thema van de Dag voor Mensen met een Beperking is dit jaar: Sustainable Development: The Promise of Technology. Laat de hedendaagse technologische ontwikkelingen een ondersteuning zijn voor het bevorderen van de toegankelijkheid voor mensen met een beperking.

Natasia Hanenberg-Agard,
directeur Nationale Stichting Blindenzorg Suriname
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May