Leraren gaan schade onderwijsproces nog niet herstellen
03 Dec 2014, 00:00
foto
Het bestuur van de Bond van Leraren tijdens een persconferentie in Theater Unique.


De Bond van Leraren (BvL) heeft de instructie gegeven aan zijn leden om in dit stadium niet mee te werken aan een inhaalprogramma. Er zal wel met de directeuren van de middelbare scholen om de tafel worden gezeten om de stand van zaken te bespreken. Afhankelijk van de houding van de regering zal bekeken worden hoe de achterstand die opgelopen is door de prikacties van de bond, ingehaald zal worden. De scholieren staan voor hun schoolonderzoek.

Na een week van prikacties gaan de leden van de BvL vandaag weer normaal naar school. Voorzitter Wilgo Valies zegt dat de leden vertrouwen hebben in het woord van de president dat de problemen opgelost zullen worden. De BvL vindt het bijzonder vreemd dat minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken in een brief meedeelt dat de fasegewijze herwaardering van de leerkrachten wordt aangehouden. De aanleiding hiertoe is de brief die de BvL op 26 november heeft gericht aan de president. Hierin is aangekondigd dat de leraren vanaf 27 november de lessen tot 9.15 uur zullen verzorgen. Deze strategie zal gehandhaafd blijven totdat er een oplossing is bereikt.

Deze brief en uitspraken gedaan door Valies in het openbaar hebben volgens Leilis ertoe geleid dat de missive waarin reeds aan de ministers van Binnenlandse Zaken, Financiën en Onderwijs & Volksontwikkeling toestemming was verleend om het proces van uitvoering van het regeringsbesluit in te zetten, is aangehouden. De BvL is bijzonder verbaasd over dit besluit, omdat in de brief volgens hem geen onvertogen woord staat. Om dit te staven, stelde Valies de brieven van de BvL en de minister ter beschikking van de pers.

De BvL wijst er op dat er twee jaar is gewacht op concrete voorstellen over de herwaardering van het onderwijzend personeel. Dat de president een oplossing heeft beloofd, ziet de BvL als een belangrijke toezegging. Valies merkt op dat in een schrijven duidelijkheid zal worden gevraagd over de brief van Leilis. Volgens de bondsvoorzitter is in grote eenheid op de algemene ledenvergadering besloten om het werk te hervatten, terwijl er gewerkt wordt aan een oplossing. Het bestuur heeft mandaat om de zaken verder uit te werken. De president krijgt de ruimte om zijn toezegging te effectueren, benadrukte Valies. Hij sprak de hoop uit dat een rustige kerst tegemoet mag worden gezien. Wanneer er vooruitgang te zien is, zijn de leraren bereid de schade die toegebracht is aan het onderwijsproces, in te halen.

U kunt de brief van minister Leilis en de BvL hier downloaden.
pdf-icon.gif Brief_Biza_1.jpg     pdf-icon.gif Brief_Biza_2.jpg     pdf-icon.gif brief_BvL.jpg                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May