Suriname gastland workshop consumentenveiligheid
02 Dec 2014, 06:00
foto


Het terugroepen van producten door fabrikanten en de huidige situatie van productveiligheid voor consumenten in de wereld, zijn enkele thema’s van de regionale workshop ‘Consumer Product Safety and Risk Assessment’. Suriname is gastland van de driedaagse bijeenkomst die duurt van 2 tot en met 5 december in het Wyndham hotel. Er worden meer dan zestig gasten uit het buitenland verwacht.

Deelnemers krijgen de gelegenheid trainingen te volgen die gericht zijn op het opsporen van gevaarlijke goederen en het tijdig treffen van effectieve maatregelen om de circulatie van deze producten in het Caribisch gebied en de Amerika’s te beperken. Er zal gefocust worden op de risicobeoordeling van problemen en methodes om informatie te delen over onveilige consumentenproducten.

Product veiligheid is een fundamenteel aspect van de bescherming van de consument, zoals vastgelegd in de richtlijnen van de Verenigde Naties voor de consumentenbescherming, zegt de voorlichting van Consumenten zaken. Sterke systemen voor de handhaving op veilige producten voor de consument dragen verder bij aan de bevordering van en versterking van eerlijke concurrentie. Deze gelden al voor Noord-Amerika en Europa binnen hun wetgevingsstelsel.

Lidstaten van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) hebben de Consumer Safety and Health Network (CSHN) gecreëerd, die een interdisciplinair mechanisme is, gespecialiseerd in het promoten van gezondheids- en veiligheidsprogramma’s op nationaal en hemisferisch niveau. Sinds de lancering in 2010 zijn er honderden deskundigen en overheidsfunctionarissen getraind, die moeten gaan werken aan 'gemeenschappelijke taal' op markttoezicht voor productveiligheid in de regio.
De Caribische Gemeenschap (Caricom) heeft een systeem gecreëerd voor melding van gevaarlijke goederen. Het Caricom Rapid Alert System for Exchange of Information on Dangerous non-food Consumer Goods (Carrex) wordt al gepromoot in de verschillende CARICOM landen. Stakeholders uit Suriname zijn in september 2014 geïnformeerd over het Carrex systeem.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May