Overheid en onderwijsbonden moeten moeilijkheid aangeven
30 Nov 2014, 09:00
foto
President Desi Bouterse heeft de actievoerende leraren aangehoord. (Foto: Raoul Lith)


Zowel de onderwijsbonden als de overheid moeten aangeven waar de schoen wringt en waarom er na jaren onderhandelen nog geen oplossing is. Dat vindt Randjiet Jhagroe, directeur van het Surinaams Pedagogisch Instituut (SPI).

“Ik heb geen begrip voor de twee partijen”, zegt Jhagroe die reageert op het actiemodel waarbij de Bond van Leraren (BvL) zijn leden donderdag heeft opgeroepen de school om 9.15 uur te verlaten. Leraren zijn in actie uit protest voor het uitblijven van de herwaardering. Hij gaat ervan uit dat de situatie zoals die aan het begin van de onderhandelingen twee jaar terug, is gewijzigd. Jhagroe vraagt zich af of er nu opnieuw wordt onderhandeld. Nu is de president in beeld, dus hoopt de SPI-directeur dat dit probleem gauw wordt opgelost.

Deze onderwijsinstelling draait voor 80 procent, maar hij weet niet hoe de situatie er de komende week uit zal zien. “Maar elk vak dat niet wordt verzorgd, is een obstakel. Het is een compleet pakket en niemand gaat naar het volgende leerjaar zonder dat alle vakken zijn verzorgd”, zegt de directeur.

Ook Jane Simons-Turney, directeur van het Imeao I, hoopt dat vooral met het ingrijpen van de president de acties gauw voorbij zijn. Op dit instituut zijn op 3 leraren na, de 68 anderen in actie. Ook de andere Imeao-scholen zijn volgens haar plat. “De reprondes die 8 december beginnen lopen gevaar”, zegt ze. Sommige leraren hebben de leerstof nog niet af en weer anderen kunnen dan niet herhalen. Verder moet de leerstof van de examenklassen worden afgerond in december.

Natraject
Als de acties voorbij zijn, vraagt het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) wel om te inventariseren bij welke vakken er achterstanden zijn en hoe die ingelopen zullen worden. De ervaring van zowel Jhagroe als Simons is dat leraren een manier vinden om achterstanden enigszins in te lopen. Maar, zegt de SPI-directeur: “Achterstanden loop je nooit 100 procent in. Het lapwerk is vaak jaren voelbaar.”

Ook de directeur van het Miranda Lyceum hoopt dat er spoedig een oplossing komt. Hoewel er vrijdag les is verzorgd, zijn iets meer leraren vertrokken, zegt directeur Balram Soemeer, die ook voorzitter is van het VOS-directeurenberaad. In deze setting is dit overlegorgaan van middelbare schooldirecteuren nog niet bijeen geweest. “Maar als de situatie verergert, zijn we genoodzaakt bijeen te komen om na te gaan hoe eruit te komen.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May