Naks Wan Rutu toont nalatenschap in ‘Siri Fu Afrikiti’
29 Nov 2014, 10:00
foto
Jongeren van Naks Wan Rutu oefenen de Adumankama dansopvoering, uit de musical ‘Siri Fu Afrikiti’. (Foto Ranu Abhelakh)


De jongeren van Naks Wan Rutu zijn trots op de winti cultuur. Die is een nalatenschap van onze Afrikaanse voorouders, zegt voorzitter Darell Geldorp. In de musical ‘Siri Fu Afrikiti’, Zaden van Afrikanen (Kromanti taal), zal deze culturele erfenis worden gepresenteerd. “Wij willen met de show mensen inlichten en meer respect ervoor vragen.”

Volgens Geldorp hangt er een taboesfeer rond de Winti religie en cultuuruitingen. “Mensen schamen zich ervoor of weten niet precies wat deze inhouden. Men hoort en praat over een winti prey, maar zijn er zelf nooit naar toe gegaan.” Winti is het geloof van de Afro-Surinamers en is ontstaan in Suriname. Het is een samenvloeiing van Goden en culturen van verschillende Afrikaanse stammen. Dat maakt de Winti religie uniek voor Suriname binnen de regio, geeft de negenentwintigjarige Geldorp aan. Hij is al vier jaar voorzitter van Naks Wan Rutu en zegt dat de jongeren veel cultuur onderzoek doen. Vooral op het gebied van zang en dans.

“Elke Winti kent een eigen dansstijl, muziek, ritme en zit vol sierlijke danspassen.”
Het hoogtepunt van ‘Siri Fu Afrikiti’ is de dansopvoering van Winti God Adumankama. Hij is één van de slimste Goden en bezit veel kennis. Hij is vrij kort en vaak verwart men hem met een bakru, een creatie van een figuur die voor welvaart binnen een familie zorgt. Echter verschillen ze van elkaar door spraak, dans en kleding. De Adumankama wordt gedanst door Namofani Betrouw, Giovanni Robinson en Geldorp zelf. Mensen zullen dansers in jeans met pet en sokken á la bakru verwachten, maar dit is totaal anders, onthult de dertigjarige Betrouw. Zij zit al tien jaar bij Naks Wan Rutu en is super trots dat zij deze dans mag uitbeelden. “Jongeren durven dit niet te doen en leven onnodig in angst. Door de juiste opvoeding, leer en informatie over de cultuur haal je die angst weg.”
Naks Kaseko Loko zal de jongeren op de Apinti drum begeleiden. In ‘dede, ma un de’ wordt het verhaal neergezet van de voorouders die geestelijk aanwezig zijn en voor de bescherming zorgen. Terwijl de ‘Warrior Gods’, strijders en vliegende Goden in de Tap ’Kromanti worden uitgebeeld. De voorstelling wordt afgewisseld met gastoptredens van de culturele Marron groep Wenoeza. Een combinatie van stadscreoolse dans en marron dansstijlen als awasa en banamba, licht Geldorp toe.

‘Siri Fu Afrikiti’ is tevens de eerste fundraisingsactiviteit van de jongeren Naks Wan Rutu. Met de gelden willen zij meedoen aan een uitwisselingsprogramma met de Nederlandse jongeren groep Untold Empowerment in 2015. ‘Siri Fu Afrikiti’ is in het Sranan en Nederlands, op zondag 30 november en 7 december 2014, in de Eddy Wessels Gehoorzaal van het CCS.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May