Hooghart: President moet raadsadviseurs in zee gooien
27 Nov 2014, 00:00
foto
CLO-voorzitter Ronald Hooghart


Voorzitter Ronald Hooghart van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) is niet te spreken over de raadsadviseurs die onderhandelen met de onderwijsbonden. Dit vindt hij niet in de haak, want als het om ambtenaren gaat, moet er met de CLO om de tafel gezeten worden. "De president moet de raadsadviseurs in een rijstzak stoppen en in de zee gooien. Het is waardeloos wat er nu gebeurt", stelt Hooghart tegenover Starnieuws.

Hooghart merkt op dat juist de Bond van Leraren (BvL) en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols) voorstander waren van Fiso. Zij hebben indertijd ook onderhandeld om strategische groepen toen Jules Wijdenbosch president was. Nu is Wijdenbosch als raadsadviseur ook weer aan het praten met de bonden. "Fiso is een ellende geworden en nu is men weer met rotzooi bezig. De raadsadviseurs sturen de president het bos in. Dit kan nooit goed aflopen", voorspelt de vakbondsleider.

"Ik had enkele maanden geleden voorgesteld om 5% loonsverhoging dit jaar toe te kennen en 5% volgend jaar. Dit zou geen inflatie in de hand werken. Dit is niet gebeurd en nu komt men weer met een ad hoc besluit voor de onderwijsbonden", betoogt Hooghart. Hij wijst er op dat als aan een deel van de ambtenaren een salarisverhoging wordt gegeven, is het niet rechtvaardig om landsdienaren niks te geven.

De vakbondsleider begrijpt niet waarom de onderwijsbonden nu komen met een herwaardering. Zij hebben juist met Fiso een herwaardering gekregen. "Door verkeerd te onderhandelen is de positie van de onderwijsgevenden juist verzwakt", meent Hooghart. Hij heeft het vooral gemunt op BvL-voorzitter Wilgo Valies. "Vandaag onderhandel je met hem en morgen gaat hij weer staken. Dat is in het verleden al gebeurd en toch leert men er niet uit. De BvL en de Fols moeten leren dat in de vakbeweging je solidair moet zijn. Je gaat niet alvast voor jezelf een verhoging vragen, zonder andere ambtenaren te kennen", vindt Hooghart.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May