Fols stelt regering ultimatum tot 5 december
27 Nov 2014, 01:00
foto
Vakbondsleider Marcellino Nerkust


Uiterlijk 1 december moet een staatscommissie worden geïnstalleerd die uitvoering moet geven aan de voorlopige overeenkomst met de onderwijsbonden. Afgesproken is dat de onderwijsbonden uiterlijk 27 november een brief van de regering ontvangen waarin gemaakte afspraken zijn vastgelegd. Als uiterlijk 5 december niets is geconcretiseerd dan is de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols) genoodzaakt om haar collega’s te ondersteunen, zegt topman Marcellino Nerkust.

De regering is in vergadering op 21 november akkoord gegaan met het voorstel om het herwaarderingsprogramma in fasen uit te voeren. In de staatscommissie hebben vertegenwoordigers van de ministeries van Binnenlandse Zaken, Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling en Financiën zitting. Met gemengde gevoelens hebben de structuren dit besluit genomen”, zegt Nerkust aan Starnieuws. De bedoeling was dat de leerkrachten vanaf het begin van dit schooljaar in de nieuwe schaal zouden dienen. De overheid wil afstappen van het systeem waarbij verschillende aktes worden gewaardeerd. Er wordt voor gekozen om een internationaal gangbaar concept te gebruiken, waarbij de verschillende aktes van het basis-, voj- en vos niveau worden gegroepeerd en gekoppeld aan een salaris. In die situatie zal het afhankelijk van de diploma’s gaan om 1ste, 2de of 3de graads bevoegdheden.

De Bond van Leraren (BvL) heeft woensdag bepaald dat de schooldeuren van de middelbare scholen vanaf vandaag om kwart over negen sluiten. Dat de Fols er niet direct voor kiest in actie te gaan komt doordat zij anders gestructureerd is. “Maar wij volgen de ontwikkelingen op de voet”, benadrukt Nerkust.
De Fols was er in ieder geval blij om dat naast raadsadviseur Eddy Jozefzoon ook de directeur van Onderwijs, Robert Peneux, bij de bespreking aanzat. “Dit is belangrijk omdat wat met de regering is overeengekomen door het Minov moet worden uitgevoerd. De overeenkomst moet bovendien waterdicht zijn terwijl de uitvoering niet voor meerdere interpretaties vatbaar moet zijn”, benadrukt Nerkust.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May