Saramacca is zesde gedecentraliseerd district
17 Nov 2014, 22:50
foto
Districtscommissaris Remi Pollack ad interim van Saramacca neemt het decentralisatieplakkaat in ontvangst van DLGP-directeur Bas Ahmadali. (Foto: BIC Saramacca)


Na de districten Nickerie, Para, Wanica, Commewijne en Marowijne is nu ook het district Saramacca gedecentraliseerd. In juni 2013 was het district al financieel gedecentraliseerd, gevolgd door de level 2 certificering in januari dit jaar. Nadat de capaciteit en institutionele versterking was erkend, moest het district een proefproject uitvoeren.

Het project moest door de burgerparticipatiestructuren van het district zijn geselecteerd en door het Districts Management Team bestekklaar worden gemaakt om na openbare aanbesteding te kunnen zorgen voor de uitvoering. De keuze viel op de bestrating van de Falweg te Jarikaba in het district Saramacca. De weg die 1 km lang is en waarlangs 98 gezinnen wonen, is donderdag opgeleverd en opengesteld voor het verkeer.

Minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling was zeer verheugd met de wijze waarop het District Management Team, ondersteund door het DLGP-projectbureau, zich van zijn taken heeft gekweten. Door effectief bemiddelen van een buurtcomité zijn ook de problemen bij het vervangen van duikers in de lozingen langs de weg opgelost.

Deelverantwoordelijk
Betterson heeft de bevolking geadviseerd om meer initiatieven te nemen met betrekking tot voorzieningen die voor hun omgeving nodig zijn. Alleen initiatieven zijn evenwel niet voldoende. Stakeholders moeten bereid zijn deelverantwoordelijkheden op zich te nemen. De burgers, de lokale overheid, de ministeries moeten in partnership zoveel mogelijk gemeenschapsprojecten aanpakken.

“De middelen kunt u gaan shoppen in de begrotingen van de diverse ministeries. Mijn ministerie is verantwoordelijk voor de zorg van een sterk gedecentraliseerd bestuursapparaat,” sprak de bewindsman. De districten moeten hun capaciteit en de vanuit het decentralisatieprogramma verkregen handvatten ter beschikking van de ministeries stellen om gezamenlijk vanuit de basis geïnitieerde projecten te realiseren.

Het district voldoet aan de technische en wettelijke vereisten voor een financieel gedecentraliseerd district met budgettaire, financiële en verordenende bevoegdheden. Directeur van het Decentralisatieprogramma, Bas Ahmadali verklaarde dat alle geïmplementeerde systemen en mechanismen in het district geïntegreerd functioneren en dat er voldoende capaciteit is om eigen inkomsten te genereren, en op eigen kracht projecten voor te bereiden en zelf te realiseren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May