Colombia schorst vredesbesprekingen met Farc op
17 Nov 2014, 10:00
foto
Brigade-generaal Ruben Dario Alzate Mora is zondag meegenomen door Farc-rebellen. (Foto: AFP)


Colombia heeft de vredesbesprekingen met de Farc-rebellen opgeschort na de ogenschijnlijke ontvoering van een legergeneraal. Functionarissen van het leger zeggen dat rebellen Brigade-generaal Ruben Dario Alzate Mora zondag in de noordelijke provincie Choco hebben ontvoerd.

President Juan Manuel Santos eist dat de ontvoerders Brigade-generaal Alzate "veilig en gezond" vrijlaten. De Farc en de regering voeren al twee jaar vredesbesprekingen, maar zijn er nog niet in geslaagd een wapenstilstand te bereiken. "Onderhandelaars zouden vandaag naar Havana afreizen voor een andere ronde van besprekingen," citeert het persbureau Reuters president Santos. "Ik zal ze zeggen om niet te gaan en dat de gesprekken zijn opgeschort totdat deze personen zijn vrijgelaten.”

Brigade-generaal Alzate reisde per boot langs de rivier Atrato in de noordelijke provincie Choco. Hij is gestopt bij het dorp Las Mercedes - ongeveer 15 km verwijderd van de provinciale hoofdstad Quibdo - om met de lokale gemeenschap te praten. Hij heeft daar rebellen aangetroffen, die zouden behoren tot de 34ste divisie van de Farc. De rebellen hebben hem gefouilleerd, waarna ze hem en twee andere personen - advocaat Gloria Urrego en Kapitein Jorge Rodriguez Contreras – hebben gevangen genomen, meldt het leger.

President Santos is herkozen voor de belofte dat hij het vredesproces zou voortzetten, maar de Colombianen worden steeds ongeduldiger met het trage tempo van de vooruitgang bij de vredesbesprekingen. Hij heeft gezegd dat hij zijn minister van Defensie heeft gevraagd om vandaag naar Choco te reizen om de ontvoering van Brigade-generaal Alzate te onderzoeken. Het staatshoofd wil ook een verklaring van de minister over wat Brigade-generaal Alzate in burgerkleding aan het doen was in een gebied dat boordevol rebellen zitten.

Meer dan twee jaar geleden had de Farc aangekondigd dat ze geen mensen meer zouden ontvoeren om de vredesonderhandelingen een kans van slagen te geven. Maar nadat de grootste rebellenbeweging van Columbia onlangs twee soldaten in oostelijke provincie Arauca had gevangen, verduidelijkte zij dit beleid alleen van toepassing was op burgers en niet op militaire doelen.

In het vijftig jaar durend gewapend conflict zijn naar schatting 220.000 mensen omgekomen in Colombia.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May