Grassalco's Akiemboto pleit voor mineralen instituut
17 Nov 2014, 08:00
foto
Het staatsgoudverwerkingsbedrijf te Maripaston wordt ingewijd. (Foto: René Gompers)


Grassalco beleeft een goede tijd in de mijnbouwindustrie. Maar het ontbreken van een ‘mineralen instituut’ werkt remmend op de ontwikkeling ervan. Er is ook lange termijn visie en planning vereist om het duurzaam te maken, stelt Sergio Akiemboto, directeur van NV Grassalco. Het staatsgoudverwerkingsbedrijf te Maripaston in Para is vrijdag geopend.

Het International Institute for Sustainable Development heeft voorspeld dat het gebruik van mineralen en metalen tussen 2005 en 2030 gaat toenemen met 250 procent, zegt Akiemboto. Dat er grote investeringen worden gedaan in Suriname heeft daar alles mee te maken. Grassalco maakt als staatsbedrijf zelf grote stappen vooruit in de mijnbouw. Met de onderneming te Maripaston wordt er nu ‘clean gold’ toegevoegd aan de lijst van producten zoals zandsoorten, graniet en grind.

Het staatsbedrijf is samen met een buitenlandse consultant bezig met boringen tot 1.200 meter diepte in het Lelygebergte. “De resultaten zullen niet direct leiden tot het opzetten van een goudmijn, maar bieden een gedegen handvat voor onderhandelingen met enkele investeerders die serieuze interesse hebben getoond voor het gebied” legt Akiemboto uit. “Ik kan u vertellen dat het er heel goed uitziet.”

De samenleving krijgt in een later stadium de kans om te investeren in NV Grassalco. “Iedereen zal met het kopen van aandelen de kans krijgen om te participeren.” Volgens Akiemboto zal het bedrijf te Maripaston dienen als optie en model voor de Surinamers om nog meer te investeren in onze eigen goudmijnbouwsector. Grassalco wil goud op milieuvriendelijke wijze winnen en gaat voor de status van ‘expert’ op dit gebied.

“Ik roep de regering en toekomstige regeerders op om Grassalco alle ruimte en rust te bieden om verder te groeien, pleitte Akiemboto bij de opening. “Er is potentie en nogmaals, mijnbouw vereist lange termijn visie en planning om de voordelen met een duurzaam karakter eruit te halen.” Kijkend in de richting van Jim Hok, minister van Natuurlijke Bronnen zei Akiemboto: “We doen het goed. Maar we schieten tekort aan een gedegen coördinatie vanuit een onafhankelijk en sterk instituut om de vele goede dingen in deze sector richting te geven. Minister, de komst van onze minerale instituut?”


René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May