Een gedurfd proces
16 Nov 2014, 02:00
foto


De aandacht die aan de case van de oud-rechter Robbie Rodrigues tegen de Staat Suriname wordt gegeven is prijzenswaardig. Echter wordt het accent verkeerd gelegd. Niet door het ontbreken van de grondwettelijk voorgeschreven regeling komt de belanghebbende niet in aanmerking voor een gerechtvaardigd pensioen.

Zelfs een schrijven uit hoofde van mijn functie wordt aangehaald en afgedaan met de mededeling, volgens de verzoeker niet correct. Het is deze reden waarom ik toch wel wat meer licht wil laten schijnen op deze zeer interessante casus.
De inhoud van het schrijven was juist bedoeld om m.b.t. de rechtspositie van de belanghebbende zuiverheid te krijgen. Mijn eerste gedachte was, hoe komt het dat deze rechter geen normaal pensioen ontvangt zoals al de gepensioneerde rechters die bekend zijn?

Inderdaad is tot op heden formeel geen uitvoering gegeven aan hetgeen in artikel 145 van de Grondwet van 1975 en artikel 141 lid 3 van de Grondwet van 1987 is opgenomen. Maar...?
Omdat Starnieuws, kennelijk begrijpt waar het om gaat zijn enkele ter zake geldende documenten ook ter beschikking gesteld. Uit deze documenten zijn twee resoluties van belang, de indiensttreding op 15 oktober 1984 en de benoeming te rekenen van 1 OKTOBER 2007.

Aangezien deze zaak reeds op maandag 17 november aanstaande voorgaat, zal ik met uitzondering van de opmerking, niet te begrijpen hoe de wet financiële voorzieningen van ministers en onder-ministers als grondslag zal moeten dienen voor een voorziening van een rechter, mij verder van commentaar onthouden, want voor mij is er geen case.

Eugene van der San
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May