IEA verwacht verdere daling olieprijs
15 Nov 2014, 22:00
foto
De prijsontwikkeling van Brent-olie.


De olieprijzen zullen waarschijnlijk blijven dalen tot 2015. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zegt dat de zwakke vraag en het verhoogde aanbod van Amerikaanse schaliegas, de prijs van ruwe olie verder omlaag drukken.

Vrijdag werd Brent-olie verhandeld tegen US$ 78,13 per vat. Het is haast de laagste prijs in vier jaar tijd. "Het wordt steeds duidelijker dat we een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de oliemarkten zijn begonnen", stelt het IEA."Behoudens nieuwe leveringsproblemen, kan de neerwaartse prijsdruk aanhouden in de eerste helft van 2015."

Het IEA is het adviesbureau voor 29 landen. De organisatie is opgericht na de ‘oliecrisis’ van de vroege jaren 70 om grote olie-importerende landen te adviseren. De druk op de OPEC-landen neemt toe om het aanbod te verminderen om de prijzen te ondersteunen.

Er zijn echter meldingen dat Saoedi-Arabië, een belangrijk lid van de OPEC, nog niet bereid is om de kranen uit te schakelen. De OPEC-leden komen op 27 november bijeen om de vraag en het aanbod te bespreken. De meeste leden van de OPEC zijn voor hun economische groei en uitgaven aangewezen op de olie-inkomsten. Olie- en gas exploitanten maken zich steeds meer zorgen dat de dalende prijzen exploratie oneconomisch maken. De Brent-olie daalt al acht weken op rij, de langste daling sinds 1988.

Ook het Amerikaanse Energy Departement zei deze week dat hij verwacht dat de lage olieprijzen zullen blijven aanhouden volgend jaar.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May