Spanning rond rr-plekken samenwerkende partijen
15 Nov 2014, 06:00
foto


De leiders van de samenwerkende politieke partijen zijn na lang en moeizaam onderhandelen gekomen tot een verdeling van de plekken op de kandidatenlijsten voor de ongeveer 750 ressortraadszetels. "Alle zeven partijen zullen over de verdeling van de zetels vergaderen", zegt Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur, aan Starnieuws. Op de vraag of iedereen tevreden is, blijft hij op de vlakte. "Het is geven en nemen", zegt hij diplomatisch.

Starnieuws verneemt dat lang niet alle partijen tevreden zijn over de verdeling van de koek. Vooral de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) en DA91 komen er magertjes van af. De VHP en de NPS mogen de meeste kandidaten voordragen, gevolgd door Pertjajah Luhur en BEP. Ook de KTPI mag wel glimlachen.

Bij de verdeling van de plekken, moet nog rekening mee gehouden worden dat de NDP en andere partijen ook een belangrijk deel van de zetels zullen veroveren. De samenwerkende partijen gaan ervan uit dat ze zonder meer de meerderheid zullen behalen op regionaal niveau. Hier geldt het personenmeerderheidsstelsel. De combinatie die de meeste stemmen behaalt, wint alle zetels in een ressort.

De SPA houdt vanavond een bijzondere structurenvergadering waar informatie zal worden verstrekt over de onderhandelingen binnen de coalitie van samenwerkende politieke partijen. Tevens zal er een analyse worden gemaakt van de actuele politieke situatie in Suriname.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May