Jarenlange roep leidt nog niet tot aanpak dierenleed
15 Nov 2014, 08:00
foto
De aandacht van assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons wordt gevraagd voor dierenleed. (Foto: Raoul Lith)


“Dierenleed is niet alleen dieronterend, dierenleed is vooral mensonterend". Met deze uitspraak werden brieven afgegeven bij De Nationale Assemblee, de ministeries van Landbouw, Veeteelt & Visserij en Justitie & Politie. Vier jaar geleden werd al de eerste petitie aangeboden tegen onder andere de vele vergiftigingen van honden en de verkoop van dieren langs de straat.

“Vaak denken mensen alleen aan een hond en een kat of een cavia, maar het gaat om alle dieren. De dieren die langs de straat verkocht worden onder erbarmelijke omstandigheden, de vreselijke pet shops. Wat we graag zien is dat dierenleed niet meer straffeloos blijft. Je probeert er wat aan te doen, ze komen er vanaf, het dier blijft daarna lijden en we kunnen er niets aan doen,” hield Cynthia Ashruf van de Henk Abrahams Stichting Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons voor.

Wetgeving
Simons zegt dat mishandeling niet alleen bij dieren maar ook bij mensen voorkomt, het is iets wat in onze samenleving nog onvoldoende is doorgedrongen, de compassie voor andere mensen. Ze zegt dat de wet aangescherpt moet worden, maar dat ook de opvoeding een rol speelt en er een transformatie van onze samenleving moet plaatsvinden. Simons denkt dat eerst de mensen die dieren verkopen voor economisch gewin, aangepakt moeten worden. Zij geeft aan bereid te zijn om de concept wet over dierenwelzijn een plek te geven, de activisten boden meteen de initiatiefwet nogmaals aan, met daarin beschrijvingen over onder andere hoeveel dieren per vierkante meter gehouden kunnen worden en regelgeving bij de verkoop. Ook de bijbehorende memorie van toelichting en de staatsbesluiten zijn erbij, omdat nieuwe wetten vaak haperen bij de uitvoering zegt Leontine Bansse, voorzitter van de Stichting Dierenbescherming.

De wet werd in 2012 reeds voor de eerste keer aangeboden. De internationaal geldende wetgeving en de Surinaamse omstandigheden zijn meegenomen bij het opstellen van de werkgroep waarin ook leden van JusPol zaten. “Het probleem zit in de uitvoering van wat aan dierenbescherming in Suriname gebeurt. De politie heeft twee wetten vanuit de overheid, maar er staat geen memorie van toelichting in, dus weet men niet hoe ze moeten werken.”

Minister Belfort van Justitie & Politie, vroeg bij de overhandiging wat onder dierenmishandeling verstaan moet worden. Hij noemde voorbeelden zoals zangvogels en dieren in de zoo die in gevangenschap leven, of dat daar ook onder valt. De Stichting Henk Abrahams & de Dierenbescherming komen al jaren op voor het welzijn van dieren in het algemeen.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May