'Constitutioneel Hof kan plaats innemen van Hof van Justitie'
14 Nov 2014, 10:00
foto


Assembleeleden van oppositie én coalitie vrezen dat zoals de huidige conceptwet voor het benoemen van een Constitutioneel Hof is samengesteld, dit orgaan vrij gemakkelijk de positie van het Hof van Justitie kan overnemen.” Er zal van een onafhankelijke rechterlijke macht geen sprake meer zijn”, meent coalitielid Harish Monorath (Nieuw Suriname). Het Nieuw Front is principieel tegen deze wet, die in relatie wordt gebracht met de toetsing van de omstreden amnestiewet die in april 2012 is aangenomen.

De conceptwet voor het Constitutioneel Hof zegt in artikel 28 dat artikelen van een bestuurswet die in strijd zijn met de grondwet of een internationale wet, ongedaan (onverbindend) worden verklaard. In het juridische dispuut, waarbij de amnestiewet moet worden getoetst aan de grondwet, vreest de oppositie dat een interpretatie zal worden gebruikt die het niet doorgaan van het 8 december strafproces rechtvaardigt. Overigens is het de toetsing van deze aangepaste amnestiewet die het benoemen van het Constitutioneel Hof in een versneld tempo heeft gebracht.

Voor fractieleider Carl Breeveld van DOE, is het niet zozeer de vrees dat de positie van de rechterlijke macht wordt ingenomen, maar “met welk motief en waarom met zoveel haast nu het Constitutioneel Hof benoemen. Enerzijds zou ik kunnen zeggen dat we een historische inhaalslag maken, maar de grote vraag is nog altijd wat het motief hierachter is. We moeten niet vergeten dat het juist om die aangepaste amnestiewet is dat de benoeming van het Constitutioneel Hof nu zo dringend is. Wat mij betreft is er een nog dringender karakter om de anti corruptie wet in behandeling te nemen”, stelt Breeveld.

Geen draagvlak
Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) zegt dat er in de samenleving geen draagvlak is voor het Constitutioneel Hof dat zelfstandig als een benoemd orgaan kan beslissen over juridische vraagstukken. "In de voorgesprekken zijn alom kritische kanttekeningen geplaatst hierover, maar wenst de regering hier geen nota van te nemen. Aan zo een wet kunnen wij niet meewerken”, benadrukt de parlementariër.

Manorath en Ronny Asabina van de BEP zeggen dat zoals de democratie in Suriname er nu uitziet er sprake is, dat De Nationale Assemblee het hoogste gezag is, dat verantwoording aflegt aan het volk. De regering is verantwoording verschuldigd aan het parlement en de rechterlijke macht neemt onafhankelijk en verantwoord besluiten op basis van de grondwet. “Aan wie zal het Constitutioneel Hof, zoals dat nu is geformuleerd dan verantwoording afleggen”, stelt Manorath. “We moeten deze kwestie eerst heel goed met elkaar doorpraten en geen conceptwet aannemen die ons later met de naakte waarheid confronteert”, meent Asabina. Gajadien wijst er nog op dat in het concept staat aangegeven, dat het Hof ook uitspraken/vonnissen van rechters ongedaan kan maken.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May