Boeren Middenstand en Wageningen kampen met watertekort
12 Nov 2014, 12:00
foto
Harrinanan Oemraw


De landbouwers van de Middenstandspolder en Wageningen kampen met irrigatiewater tekort. Dit zegt Harrinanan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), aan Starnieuws. Volgens Oemraw draait momenteel een van de pompen van het pompgemaal te Wageningen. De tweede pomp kan niet ingezet worden, omdat deze eerst gereviseerd moet worden.

Oemraw deelt mee dat het inzaaischema voor dit seizoen vastgesteld is van 1 november tot en met 30 december. De boeren vrezen dat zij de vastgestelde inzaaiperiode niet zullen halen, omdat er een ernstig tekort is aan irrigatiewater. De SPBA-topman benadrukt dat dit probleem al geruime tijd speelt. Vier tot vijf seizoenen wordt er hierover aan de bel getrokken. Verder is het afwateringssysteem van dit gebied niet goed geregeld. De sluizen functioneren niet perfect, waardoor het overtollige water in het regenseizoen niet afgevoerd kan worden. Hierdoor gaat vaak een deel van de aanplanting verloren, waardoor de boeren in een vicieuze cirkel blijven draaien. De hypotheken kunnen niet op tijd afgelost worden, waardoor de schulden steeds oplopen.

Laloe Ramdjiawan, landbouwer, heeft 42 hectare rijstareaal in de Middenstandspolder gehuurd. Hij wacht nu op irrigatiewater om de natte grondbewerking te doen. Deze landbouwer hoopt dat de tweede pomp spoedig ingezet kan worden, zodat de landbouwers geen stagnatie ondervinden in het landbouwproces.

Kisoor DJharihar beplant 72 hectare in de Middenstandspolder. Hij kan niet snappen waarom er keer op keer tot het laatste moment gewacht wordt. “Wanneer wij water nodig hebben, dan pas wordt er naar de pompen gekeken. De pompen moesten allang gereviseerd worden. Er moet een betere organisatie op dit gebied komen. Want als er geen irrigatiewater is, kunnen wij onze eigen kleine pompen niet tewerkstellen”, meent Jharihar.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May