Handdruk Xi en Abe wekt verwachtingen
10 Nov 2014, 10:30
foto
Zowel de Japanse premier Shinzo Abe als de Chinese president Xi Jinping tonen zich ongemakkelijk bij de handdruk. (Beeld: Reuters)


Na een ongemakkelijke handdruk zijn de Chinese president Xi Jinping en de Japanse premier Shinzo Abe vandaag formele gesprekken begonnen. Het is voor het eerst sinds de twee leiders zijn aangetreden dat er een doorbraak is in de pogingen om de banden tussen de Aziatische rivalen te verbeteren.

Televisiebeelden toonden dat Abe wachtte op Xi om hem te begroeten in Beijing’s Great Hall of the People. De beelden waren een afwijking van het gebruikelijke protocol waarin de Chinese leider wacht op een gast. Bij Xi kon er niet eens een glimlach vanaf. Heel stijf schudden de twee leiders elkaar de hand. Xi heeft Abe niet gesproken bij hun eerste ontmoeting, in de marge van de Asia-Pacific Economic Co-operation (APEC) top in Beijing.

China en Japan, de tweede en derde grootste economieën ter wereld, hebben in de afgelopen jaren bittere strijd gevoerd over betwiste eilanden en regionale rivaliteit. Daarbovenop is ook nog de erfenis van de bezetting van China in de Japanse oorlogstijd.

De vergadering opent de deur naar dialoog op een lager niveau, waar de economische discussies op hoger niveau zijn vastgelopen. Er zijn maanden van onderhandelingen vooraf gegaan aan de ontmoeting tussen de twee Aziatische leiders. Vorige week bereikten diplomaten een akkoord en waren partijen bereid de territoriale ruzie op een lager pitje te zetten.

Abe en Xi hebben afgesproken om te beginnen met maritieme crisisbeheersing. De afspraak moet botsingen voorkomen in een tijd waar patrouilleschepen en straaljagers uit beide landen elkaar regelmatig schaduwen in de buurt van de betwiste eilanden in de Oost-Chinese Zee die Japan bestuurt, maar ook worden opgeëist door Beijing.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May