Protest: Geen goudverwerking naast sportcomplex Boys
08 Nov 2014, 22:00
foto
Op de achtergrond, pal naast het sportcomplex, het goudverwerkingsbedrijf ondergebracht in Alu Trading. (Foto: René Gompers )


“Goudverwerking, stop het nu!”. Buurtbewoners, sporters en kinderen van Maretraite hebben zaterdagmiddag in ‘stilte’ geprotesteerd tegen een goudverwerkingsbedrijf dat pal naast hun sportcomplex staat. De groep had zich verzameld op het basketbalveld van het Bless Our Young Sporters (Boys) complex. Verschillende sprekers hebben hun misnoegen en afkeuring geuit, maar ook de hoop uitgesproken dat de regering tenminste van zich laat horen en de bewoners tegemoet komt.

Het goudverwerkingsbedrijf is ondergebracht in handelsonderneming Alu Trading op de hoek van de Weg naar Maretraite en de Eldoradolaan. “Het kan toch niet”, riepen enkele buurtbewoners. “Hoe kan de overheid dit goedkeuren? Kijk waar de kinderen spelen. Waarom komen ze niet zelf kijken hoe onkan en ernstig dit is?” Het complex is in de ochtend en de middag zwaar bezet door kinderen en sporters. Natuurkundige Henk Wip wees op de gevaren van kwikdamp in de lucht. “Er zijn metingen verricht in goudverwerkingsbedrijven. De resultaten hebben uitgewezen dat de maatregelen die men zegt getroffen te hebben, niet werken. De gemeten waardes zijn veel te hoog, ongezond en tasten de hersenen en nieren aan.”

Gezonde omgeving nodig
Ook de kinderen kwamen aan het woord. “De overheid moet toch begrijpen dat zij in deze zaak gelijk moet ingrijpen”, merkte Shiwan Ramsaran op. “Boys staat immers voor Bless Our Young Sporters, dus vragen wij de regering om ons te blijven stimuleren”, pleitte hij. Een andere groep kinderen vroeg met een voordracht de aandacht van de regering. “Kwik is zo schadelijk voor mens en dier. Kom op regering, ze rukken ons af van ons plezier. Voor sport heb je een frisse en gezonde omgeving nodig. Kwik tori ne waka nanga sport tori.”

De opkomst was niet groot, maar voor Marita Vliet, voorzitter van SV Inter Maretraite, maakt dat niet uit. “Het gaat om wat je zegt. En wij zijn duidelijk geweest. We willen dit niet en gaan onze stem steeds laten horen”, zegt Vliet. “We hopen niet dat het hierbij blijft, dat de regering luistert en netjes inspeelt en ons tegemoet komt. We hopen dat er een goede oplossing komt, want de man wil zijn brood verdienen en wij willen ons woongenot behouden. We willen dat niet opofferen voor iemands rijkdom.” Assembleelid en voorzitter van DOE, Carl Breeveld, moedigde de aanwezigen aan om van zich te laten horen. “Wie zwijgt stemt toe en dat brengt nog meer ellende. We moeten dit winnen. Het gaat niet om Maretraite alleen. Dit moet echt opgelost worden en niet dat het probleem zich gewoon verplaatst naar een ander woongebied.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May