'Bewustwording over osteoporose moet groter'
08 Nov 2014, 08:00
foto


De bewustwording over osteoporose of botontkalking moet groter worden. Het is er wel, maar niet voldoende. “Soms krijg ik mensen die een DEXA-scan moeten komen maken, maar niet weten wat osteoporose inhoudt,” zegt röntgenlaborant Kathleen Tjon-A-Meeuw.

Toch merkt de röntgenlaborant dat er wel iets meer patiënten zijn die uit zichzelf een osteoporose-onderzoek laten doen. “Maar er moet veel meer gebeuren,” vindt Tjon-A-Meeuw. Zij viert vandaag, 8 november, samen met haar collega’s Internationale Dag van de Stralende Beroepen. Deze dag is ingesteld om wereldwijd het gebruik van (röntgen)straling in de zorg te stimuleren en aandacht, respect en begrip te vragen voor laboranten, radiologische technologen en allen die betrokken zijn bij het beroep radioloog.

Röntgenstralen werden op 8 november 1895 ontdekt door de in 1845 in Duitsland geboren Wilhelm Conrad Röntgen. Hij ontdekte dat de stralen gingen "door het vleesch van mensch en dieren". Dit betekende een drastische verandering voor de geneeskunde, omdat het mogelijk werd met röntgenapparatuur het lichaam van binnen te bekijken. Radiodiagnostiek omvat diverse onderdelen. Een echografie, röntgenfoto, DEXA-scan of duplexonderzoek behoren allemaal tot de mogelijkheden binnen de radiodiagnostiek. Tjon A Meeuw is gespecialiseerd in de Dexa-scan, een onderzoek waarbij wordt vastgesteld of iemand osteoporose heeft en in welke mate. Daarbij is ze vooral bezig met oudere personen. “Er komen ook wel jongere mensen, hoor, maar het grootste deel bestaat uit ouderen,” zegt ze.

Stille ziekte
Tjon-A-Meeuw omschrijft haar beroep als veelzijdig en leuk. “Je bent bezig met mensen, je helpt ze. Het is leuk om met mensen te werken. Je krijgt met sommigen ook een band. De mensen die aan een chronische ziekte lijden, bijvoorbeeld. Soms krijg je een patiënt die je na jaren nog herkent. Iemand die je op straat ontmoet en zegt: ‘Kent u me nog? U had me toen, zoveel jaren geleden, geholpen.’ Dat zijn leuke momenten. Het geeft je een zekere voldoening. Moeilijke momenten zijn er ook, maar daar heb ik mee leren om te gaan. Als je iemand krijgt met een afwijking waarvan je je afvraagt of er geen hulp meer mogelijk is.”

Als röntgenlaborante gespecialiseerd in DEXA-scan vindt Tjon-A-Meeuw dat men nog te weinig weet over osteoporose en de mogelijkheden van de DEXA-scan. De bewustwording komt op gang, maar is niet voldoende. “Je hebt twee groepen: de welgestelden die in het buitenland al toegang hadden tot de DEXA, en de doorsnee burger, die niet weet wat het is. Die informatie is nog niet voor een ieder toegankelijk,” merkt Tjon-A-Meeuw op.
Osteoporose of botontkalking is een stille ziekte die pas tot uiting komt wanneer zich fracturen voordoen. Het kan echter worden voorkomen, gediagnostiseerd en behandeld, voordat er breuken optreden. Preventie, opsporing en behandeling van osteoporose is daarbij van groot belang.


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May