OM houdt repliek in Surpost-zaak
07 Nov 2014, 16:00
foto


Het Openbaar Ministerie (OM) heeft op de rechtszitting van donderdag het repliek gehouden in de Surpost-zaak. Officier van justitie, Cynthia Klein, vindt dat het OM juist heeft gehandeld. Ook het financieel onderzoek dat de toenmalige interim manager, Lloyd Jiawan, heeft verricht, zou dezelfde uitkomst hebben als een accountantsbureau dat werk zou hebben gedaan. Zowel Jiawan als de accountant werkt met gegevens van het bedrijf die beschikbaar zijn.

Klein heeft benadrukt dat het OM niet in strijd heeft gehandeld met de beginselen van een goede procesorde. Zo hebben de verdachten voldoende ruimte gehad om zich te verweren. Zij vindt dat het onderzoek niet ondeugdelijk is en dat het verweer van de raadsman ongegrond is. De accountantsverslagen zijn opgenomen in het strafdossier. Vanaf 2008 zijn er geen accountantsverslagen meer gemaakt. De directie vond dat het bedrijf in financiële problemen zat en zich dat niet kon veroorloven. Er werden gelden overgemaakt naar het bedrijf SREL. Carlo Godliep fungeerde als president-commissaris en als waarnemend directeur. Doordat SRD 1,5 miljoen op de rekening van SREL is gestort, is de schuld van Surpost niet terug gebracht. Ook ontbrak elke toestemming van de raad van commissarissen om deze handelingen te plegen.

De officier heeft aangehaald dat voorschotten en leningen aan het personeel een andere bestemming kregen. De schulden van de directie zijn niet onderbouwd. De verdachten hebben ten eigen bate gehandeld en Surpost benadeeld. De volledige weergaven van de jaarrekeningen ontbreken eveneens. Het ontbreken van accountantsverslagen over de periode vanaf 2008 doet volgens de officier niets af aan de tenlasteleggingen. Zij acht de feiten wettig en overtuigend bewezen in deze zaak. Ook vindt Klein dat persberichten niets te maken hebben met dit onderzoek.

Raadsman Stanley Marica heeft aangehaald dat bij zijn cliënt koffers met documenten, zijn privé- stukken, in beslag zijn genomen. Een politieman, belast met de huiszoeking, zou dat op de rechtszitting hebben verklaard, zegt Marica. De raadsman wil dat deze koffers worden terug gegeven. Deze zaak wordt op 4 december verder behandeld.

Tegen de drie verdachten Godliep, Steve Ravenberg (ex-directieleden) en ex-douaneambtenaar Oemar Kariman zijn straffen geëist van 18, 10 en 6 maanden met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht. Godliep en Ravenberg zijn op verzoek van hun advocaten, op 3 mei 2012, voorlopig in vrijheid gesteld. Kariman is sinds 7 april 2012 op vrije voeten. De verdachten zaten vanaf medio november in voorarrest. Het drietal wordt verdacht van verduistering, oplichting, valsheid in geschrifte en overtreding van de wet 'Money Laundering'. Er waren gelden overgemaakt uit het buitenland. De lokale banken hebben de mensen uitbetaald, maar het geld heeft Surpost niet ontvangen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May