VPF: vrouwen moeten actie ondernemen voor betere positie
07 Nov 2014, 12:00
foto


De maand november is de maand van de democratie. Het Vrouwen Parlement Forum (VPF) is vanaf 1994 actief bezig het percentage van Vrouwen in Besluitvormingsposities door verschillende acties te vergroten. Het VPF wil gedegen beleid om de participatie van vrouwen in besluitvormingsposities te verhogen en roept vrouwen tegelijkertijd op om actie te ondernemen.

De datum van de verkiezingen 2015 is bekend. Partijen maken zich op voor de strijd. In die strijd spelen heel veel vrouwen een grote rol bij het mobiliseren. Onze maatschappij heeft een extra push nodig door vrouwen zelf meer in leiderschapsfuncties te plaatsen. Het VPF roept politieke partijen op de daad bij het woord te voegen en meer vrouwen in leiderschapsposities te plaatsen. De kennis en kracht van vrouwen moet nu benut worden. Vrouwen issues zijn nog steeds onderbelicht met alle gevolgen van dien voor de ontwikkeling van het land. Politieke partijen moeten durven vrouwen te plaatsen op verkiesbare plaatsen om een positie als DNA- of RR-lid te verwerven.

Ook na de verkiezingen ziet het VPF graag meer vrouwen in de districtsraad, ministerraad, diplomatieke dienst en Staatsraad. Dan rijst de vraag: Wat is het beleid van de politieke partijen en regering? Welke scenario's zijn uitgewerkt om er daadwerkelijk voor zorg te dragen dat vrouwen zitting kunnen nemen in besluitvormingsorganen? Zijn er vooraf indicatoren vastgesteld voor het meten van de participatie van vrouwen in besluitvorming na de verkiezingen? Welke vrouwen zijn benaderd? Zijn de namen van potentiële kandidaten reeds bekend? Het VPF roept partijen op om de antwoorden op deze vragen prijs te geven aan de samenleving.

Onderzoek heeft uitgewezen dat sommige politieke partijen maatregelen treffen om vrouwen te versterken, maar het is nog steeds niet duidelijk wie daadwerkelijk wordt voorgedragen voor sleutelposities. Het beleid behoeft verbetering. Het VPF wil transparantie, haalbaar(realistisch) en doelgericht beleid. Daar schort het in vele gevallen nog aan. De verhouding is nu 7 vrouwen - 44 mannen in het parlement. Het VPF ziet na mei 2015 graag 30 % vrouwen in het parlement. Hetzelfde geldt ook voor RR en DR leden, directeursfuncties en ministersfuncties.

Partijen menen democratisch te zijn. Zij kunnen hier beter invulling aan geven door de participatie van vrouwen in aanloop naar de verkiezingen van 2015 te verhogen middels o.a het introduceren van partij quota. Partij quota heeft gewerkt in andere landen.Waarom zou het hier niet werken? Als wij niet experimenteren kunnen wij niet vooraf zeggen dat iets niet gaat werken. Partijen kunnen experimenteren met het model van een om een. Na elke man wordt een vrouw geplaatst op de kiezerslijst en voor regeermacht mag elke partij een bepaald percentage vrouwen voordragen. Uiteraard gaat partij quota hand in hand met vrouwvriendelijke maatregelen (bv rekening houden met vergaderuren en kinderopvang) in partijen die participatie bevorderen en ondersteuning van het gezin en de familie.

Mannen danken vaak hun succes aan een zorgzame partner of omgeving. Hetzelfde geldt dus ook voor vrouwen. Vrouwen hebben de ondersteuning nodig van hun ouders, familie, vrienden en partners om succesvol te zijn. Nog veel te vaak krijgen vrouwen het verwijt carrièrevrouw te willen zijn. Mannen worden niet zo gauw verweten, omdat zij iemand naast zich hebben die het opvangt. Het is in het geval van een succesvolle man bijna logisch dat de vrouw veel opvangt. Omgekeerd meestal niet.

Vrouwen moeten niet wachten op de partij om ze mee te nemen naar massameetings of buurtmeetings. Zij moeten kleine problemen van hun buurt in groepsverband proberen aan te pakken. Zij kunnen zelf hun veldwerk doen. Als er criminaliteit is in hun buurt of hangjongeren, kunnen vrouwen de buurt mobiliseren om de politie massaal aandacht te vragen voor het probleem. Zo ontwikkelen vrouwen leiderschapskwaliteiten en draagvlak om veranderingen te bewerkstelligen.

Tot slot roept het VPF vrouwen op die belangstelling hebben voor politieke besluitvorming om zich te registeren.

Uma nanga mang fu wan betere Sranan.

VPF
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May