Amerika schenkt 1000 'ebola pakken' aan Suriname
06 Nov 2014, 15:41
foto
De spullen geschonken door Amerika worden geïnspecteerd. Van links naar rechts: minister Lamuré Latour, de VS-ambassadeur Jay Anania, generaal van de Southcom John Kelly en minister Michel Blokland. (Foto: René Gompers)


De United States Southern Command (Southcom) heeft vanmiddag 1000 ‘ebola pakken’ geschonken aan het ministerie van Defensie. Daarnaast zullen er trainingen verzorgd worden door de Amerikanen in hoe om te gaan met de veiligheidsuitrusting bij een uitbraak. De pakken zijn aan Defensie minister Lamuré overgedragen door generaal John Kelly, US Marine Corps Commander van Southcom.

Aan een enkele uitrusting hangt een prijskaart van US$ 900. De ‘ebola gear’ bestaat uit onder andere een ‘coverall’, een pak dat het hele lichaam van hoofd tot voeten bedekt, een mondkap, een veiligheidsbril, verschillende handschoenen, laarzen en een schort. De pakken zijn als ‘level four’ geclassificeerd. Het NCCR beschikt over ‘level two’ pakken. De organisatie is ook al bezig met eigen trainingen. Suriname is het eerste land in de regio die de hulp van de Verenigde Staten inriep in de strijd tegen het ebola epidemie.

Generaal Kelly deelde mee dat de steun van Southcom niet blijft bij de donatie. Over twee weken komen er instructeurs die militair- en ziekenhuispersoneel zullen trainen. “Mijn president heeft een enorm bedrag ter beschikking gesteld aan de strijd tegen ebola”, deelt Kelly mee. “Wij zijn daarom ook bezig om op bepaalde centrale plekken de pakken op te slaan zodat bij een eventuele uitbraak de pakken sneller beschikbaar zijn.”

Latour overhandigde op zijn beurt het materiaal aan Michel Blokland, minister van Volksgezondheid. Blokland deelde mee dat er ook met Cuba is afgesproken voor trainingen. De Cubanen zijn bereid om Suriname wegwijs te maken in het opzetten van een ‘quarantaine zone’ en hoe dat te managen. Zowel Latour als Blokland hopen dat het nooit zover komt dat de pakken ingezet moeten worden. “We zijn al bezig om voorzorgsmaatregelen te treffen, trainingen te doen met het materiaal dat we hebben” gaf Latour aan. “We hebben tot nu toe geen enkel geval gehad, maar het is altijd goed fu dring dresi wakti siki”.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May