Protest tegen dierenleed en straffeloze dierenmishandeling
09 Nov 2014, 04:00
foto


De Stichting Henk Abrahams en Stichting Dierenbescherming houden op donderdag 13 november een vreedzame protestdemonstratie, met als doel het dierenleed een halt te roepen. Ook zullen zij protesteren tegen dierenmishandeling die ongestraft blijft. De actie volgt op het verzoek van de Stichting Henk Abrahams aan de procureur generaal om een onderzoek en strafrechtelijke vervolging in te stellen over de mishandeling van een kitten door een peuter, aangezet door de moeder.

In tegenstelling tot eerdere acties in het verleden tegen dierenleed, worden er dit keer geen petities aangeboden, maar brieven. “In die brief geven wij onder andere aan dat er nooit wordt gereageerd op onze petities”, zegt voorzitter Cynthia Ashruf van de Stichting Henk Abrahams. De ministers van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Justitie en Politie en de assembleevoorzitter krijgen een brief. “De overheid laat ons constant, maar meer nog de dieren compleet in de steek, terwijl ze ook een wezenlijk onderdeel van de maatschappij zijn.”

De organisaties willen ook dat de overheid nu eens eindelijk hun concept Wet Dierenwelzijn indient bij De Nationale Assemblee voor behandeling. In 2010 heeft toenmalige justitieminister Chan Santokhi een commissie ingesteld om aan dit concept te werken. Volgens de commissievoorzitter en dierenarts Leontine Bansse is er in 2012 een vrij compleet wetsvoorstel, met memorie van toelichting en uitvoering ingediend bij justitieminister Martin Misiedjan. “Hij heeft het doorgeleid naar zijn collega op LVV, die ons wetsvoorstel wilde incorporeren in hun algemene Dierenwet.” Het Ministerie van LVV heeft de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) ingeschakeld om een algemene wet uit te werken.


Bansse die ook voorzitter is van Stichting Dierenbescherming, zegt inzage te hebben gehad in het LVV-wetsvoorstel, dat in het Engels is opgesteld en is ingediend bij de Assemblee. “Je kunt niets met dit voorstel doen, de politie gaat 0,0,0 kunnen optreden met deze wet in de hand. En dan is er intussen een hele regeerperiode voorbij.” Volgens Bansse was hun concept Wet Dierenwelzijn helemaal uitgewerkt, conform internationale richtlijnen en aangepast aan de tropische situatie in Suriname.

De vreedzame protestdemonstratie is donderdagochtend voor 10.30 gepland vanuit de parkeerplaats van het André Kamperveen stadion. Al krijgen wij maar tien mensen, dan nog ben ik tevreden, zegt Ashruf. Zij rekent op ondersteuning van alle mensen die hun FB-pagina liken en hun dagelijks bellen met klachten over dierenmishandeling. “De verkiezingen naderen”, benadrukt Ashruf, “dieren kunnen niet stemmen, dus laten wij mensen, kiezers, de STEM zijn voor de ‘stemlozen’.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May