Republikeinen gaan voor winst in de Amerikaanse Senaat
04 Nov 2014, 12:00
foto
In de VS worden vandaag tussentijdse verkiezingen gehouden. (Foto: Reuters)


De Republikeinen maken zich op om winst te behalen bij de tussentijdse senaatsverkiezingen die vandaag in de Verenigde Staten worden gehouden. Deze stembusgang wordt gezien als een referendum over de prestaties van president Barack Obama. De Republikeinen willen hun controle in de Amerikaanse senaat heroveren. De uitslag van de tussentijdse verkiezingen zal de weg vrijmaken voor de strijd om het Witte Huis in 2016.

Miljoenen Amerikanen zullen hun stem uitbrengen voor 36 senatoren, 36 gouverneurs en alle 435 leden van het Huis van Afgevaardigden. De campagnes van de kandidaten zijn beïnvloed door het falend beleid van Obama om het werkloosheidscijfer te verlagen, partijdige patstelling in Washington en de trage groei van de Amerikaanse economie die onvoldoende is om de middenklasse op te trekken.

De verwachting is dat de Republikeinen zetels behalen in de Senaat, maar peilingen wijzen uit dat in acht van de tien campagnes sprake is van een onbesliste strijd. Het is nog de vraag of de Republikeinen de zes zetels die ze nodig hebben om hun overwicht in de Senaat te herwinnen, behalen. De Senaat telt 100 leden en bij winst zal het sinds 2006 zijn dat de Republikeinen de meerderheid verkrijgen in het instituut.

De strijd om de controle over de Senaat kan tot laat vanavond doorgaan. In staten met meerdere kandidaten, waaronder Louisiana en Georgia, moet de winnaar meer dan 50 procent van de stemmen behalen. Kandidaten die dat percentage niet halen, zullen het dan in de volgende stemmingen in december en januari weer moeten proberen.

Politieke verschuiving
Winst in de Senaat zou de Republikeinen die bouwen op hun meerderheid in de Tweede Kamer, de volledige controle van beide kamers van het Congres geven. Volgens analisten zou dat de meest dramatische politieke verschuiving vormen sinds Obama begin 2009 naar het Witte Huis ging. Dit vooruitzicht zou de twee laatste jaren van Obama in moeilijk vaarwater kunnen brengen en hem misschien dwingen meer concessies te doen aan zijn Republikeinse tegenstanders dan hij zelf zou willen.

Democratische senatoren strijden voor herverkiezing na moeilijke campagnes in Alaska, Arkansas, Louisiana en North Carolina. In 2012 won de Republikein Mitt Romney in deze staten. In Colorado krijgt de Democratische senator Mark Udall het ook moeilijk. En in Iowa is de strijd een dubbeltje op zijn kant nu de Democratische senator Tom Harkin met pensioen gaat.

Voor de Republikeinen wordt het een hele klus om hun zetels in Georgië, waar senator Saxby Chambliss met pensioen gaat, te behouden. En in Kansas daagt een onafhankelijke kandidaat de Republikeinse senator Pat Roberts uit.
De republikeinen zijn in strakke races om hun zetels in Georgië, waar Senator Saxby Chambliss gaat met pensioen, en Kansas, waar een onafhankelijke daagt Republikeinse senator Pat Roberts te behouden. In Kentucky heeft de Republikeinse senaat Mitch McConnel in de peilingen een lichte voorsprong op zijn Democratische uitdager.

Het beleid van Obama scoort laag bij het publiek. De Amerikaanse president kan rekenen op veertig procent van de stemmen. Het lage percentage maakt hem politiek aansprakelijk voor de campagnes in sommige staten. Obama was zondag in Philadelphia, maar bleef maandag in Washington voor een ontmoeting van de voorzitter van de Federal Reserve, Janet Yellen.

Obama's lage publieke goedkeuring rating van rond de 40 procent maakte hem een politieke aansprakelijkheid in sommige staten op de campagne, waar zijn laatste campagne verschijning was op zondag in Philadelphia. Hij bleef in Washington op maandag en een ontmoeting met Federal Reserve voorzitter Janet Yellen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May