Fols en BvL in startblokken om leerkrachten te mobiliseren
02 Nov 2014, 20:00
foto
Marcellino Nerkust, president Fols.


Het geduld ter afronding van de primaire arbeidsvoorwaarden voor leerkrachten met de overheid raakt op. Dit zegt Marcellino Nerkust, president van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols) aan Starnieuws. Hij vindt het jammer dat president Desi Bouterse bij het presenteren van de begroting op 1 oktober niet concreet is geweest over het maatschappelijk waarderen van het leraarschap.

De onderwijsbonden keken ernaar uit mede gelet op de presentatie van assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons tijdens het Internationaal Onderwijscongres Suriname gehouden op 1 en 2 november 2013 met als thema: The future depends on what we do in the present. Toen hebben de aanwezigen met veel enthousiasme kennis genomen van haar visie over het leerkrachtenberoep. Onder meer werd aangegeven dat er anders moet worden gekeken naar onderwijsgevenden, dat zij moeten behoren tot de mensen met de beste performance en desnoods uit de ambtenarenreeks moeten worden gehaald.

‘Deze factoren zijn belangrijke voorwaarden om de motivatie erin te houden en leerkrachten in staat te stellen de kwaliteit van hun leven te verbeteren. Eenieder mag hoge eisen stellen aan de leerkracht, maar daartegenover moeten er ook motivatie-indicatoren worden aangedragen’, vindt de Fols-voorman.

Trainingen
In verschillende publicaties wordt de rol van de leerkracht besproken. Volgens het jongste rapport ‘Onderwijsbureau Professionalisering’ van het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling, zijn er in de periode oktober 2012 tot januari 2014 ruim 170 trainingen uitgezet en uitgevoerd.

Aan trainingen ontbrak het dus niet, want er is geïnvesteerd in leerkrachten. Echter laat de waardering in materiële zin nog steeds te wensen over. Op 10 oktober heeft Nerkust van één van de presidentiële raadsadviseurs vernomen dat de gesprekken zo gauw mogelijk weer worden opgepakt. ‘Nu, 23 dagen verder, is nog niets vernomen hierover. Deze maand is het ook twee jaren dat wij vechten voor de permanente educatietoelage voor onze leden’, zegt Nerkust. Het begon eerst met gesprekken bij de vicepresident, daarna het onderhandelingsorgaan van de overheid om op eigen initiatief het vraagstuk te droppen bij de raadsadviseurs van de president.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May