'Tijd dat universiteit zich onderscheid van Hbo-opleidingen'
01 Nov 2014, 12:00
foto
Minister Ashwin Adhin (archieffoto)


Minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling heeft bij de herdenking van 46 jaar Anton de Kom Universiteit van Suriname kritische kanttekeningen geplaatst bij het huidige niveau van de instelling. De bewindsman vraagt zich af in hoeverre nu nog sprake is van een wetenschappelijk instituut, wanneer er geen wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan, geen wetenschappelijke publicaties zijn, slechts 10 procent van het docentenkorps een doctorale bul heeft en het aantal afgestudeerde wetenschappers gering is.

“Het wordt tijd dat de universiteit zich onderscheid van een Hbo-opleiding”, zei Adhin vrijdagavond in de Ballroom van hotel Torarica. Uit informatie van het ministerie is gebleken dat de universiteit ver achterloopt in vergelijking met die uit de regio. Hij is blij te vernemen dat de universiteit in haar beleidsplan heeft opgenomen om een onderzoek en ontwikkelingsfonds in het leven te roepen. De minister ziet graag dat er een publicatieplicht komt voor wetenschappers en dat veel meer wetenschappers op doctoraal niveau worden aangetrokken uit het buitenland om het docentenkorps te versterken. Het probleem van vergrijzing zal door het ministerie worden opgepakt en in beleid worden vertaald.

Adhin is in zijn kritische benadering niet spaarzaam en vraagt zich af in welke mate studenten van de academische instelling geleerd wordt kritisch te denken. “Ontwikkelen zij het vermogen en de wil om met een kritische blik zaken te beschouwen?". Volgens de bewindsman begint het bij het niveau van het docentenkorps. Elke docent die aangetrokken wordt, moet daarom ook nauwkeurig gescreend worden. Het is volgens Adhin de wens van de regering dat eenieder op de universiteit gelijke kansen krijgt en ziet dan ook de door het bestuur aangekondigde transparantie graag snel wordt uitgevoerd. De universiteit mag rekenen op ondersteuning van het Bureau Studiefaciliteiten. Dit zal een interministerieel instituut worden dat de besluitvorming structureel zal aanpakken. "Zeker als het gaat om studiebeurzen. Voor- en nadelen en de consequenties daarvan op de universiteit zullen nauwgezet worden bestudeerd."

Wet Hoger Onderwijs
De onderwijsminister ziet voortaan een betere samenwerking tussen de verschillende instellingen op de universiteit. Het is publiek geheim dat er grote verschillen zijn tussen de instituten en er veel kritiek is op het beleid en strategisch plan van het universiteitsbestuur. Adhin zegt dat het groter belang voor ogen moet worden gehouden. Het Institute for Graduate Studies and Research, is een van de instituten die zware kritiek heeft op het beleid. Adhin vroeg vrijdagavond juist waardering voor dit instituut dat zich ervoor beijvert om masteropleidingen te introduceren. “We moeten deze expertise gebruiken om onze toekomstplannen op de universiteit beter gestalte te geven”, meent Adhin.

Binnenkort zal een nieuwe wet Hoger Onderwijs wordend ingevoerd. Adhin zegt dat alle onderwijsinstellingen zullen worden uitgenodigd hun visie hierover te geven, er zal bij het ministerie een onderdirectoraat Hoger Onderwijs worden ingesteld. Dit onderdirectoraat zal als taak hebben, het hoger onderwijsveld te reorganiseren. “Hier zal ook de universiteit onder vallen”, benadrukt de minister voor alle duidelijkheid. Volgens hem moet het totale hoger onderwijs nationaal, regionaal en internationaal aan de nodige vereisten voldoen. Daarnaast zal er een inspectieapparaat worden ingesteld, speciaal voor het hoger onderwijs.
In het algemeen de vraag stellend ‘waar staan we nu als universiteit van Suriname’, zegt Adhin dat nu meer dan ooit samengewerkt zal moeten worden. “U zal het voorbeeld moeten zijn van het gehele hoger onderwijsveld en er ook op moeten toezien dat samenwerking binnen alle geledingen er is. Laten we ervoor zorgen dat we straks met de wet Hoger Onderwijs binnen vier jaar veel kunnen verwezenlijken zodat wij bij de viering van het 50-jarig bestaan van de universiteit met veel waardigheid kunnen terugkijken”, stelt Adhin.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May