Presidentsverkiezingen Uruguay naar tweede ronde
27 Oct 2014, 10:00
foto
Tabare Vazquez was president van Uruguay van 2005 tot 2010. (Foto: AFP)


Bij de presidentsverkiezingen in Uruguay is er in eerste ronde geen beslissing gevallen. In tweede ronde op 30 november zullen de kiezers een keus moeten maken tussen voormalig president Tabare Vazquez (74) en de conservatieve kandidaat Luis Lacalle Pou. Vazquez is van de centrumlinkse regerende coalitie Frente Amplio.

Geen van de beide kandidaten heeft 50,1% van de stemmen vergaard om een tweede ronde te vermijden. Volgens drie verschillende peilingen kan Vazquez rekenen op 44 tot 46 procent van de stemmen. Pou zou tussen de 31 en 34 procent kunnen halen, terwijl de derde kandidaat te ver achterloopt om verder te strijden voor het presidentschap.

De populaire zittende president Jose Mujica wordt door de grondwet beperkt om voor een tweede achtereenvolgende termijn te gaan. Analisten verwachten dat het een spannende tweede ronde wordt, aangezien Pou – de zoon van een voormalige president – in de afgelopen maanden is uitgegroeid tot een politieke ster. Beide kandidaten hebben beloofd om prioriteit te geven aan verhoging van sociale uitgaven en versterking van de economie.

Rousseff
In Brazilië heeft zittende president Dilma Rousseff nipt gewonnen van haar tegenstander Aécio Neves. Ze heeft 51,6 procent van de stemmen behaald. In haar overwinningstoespraak heeft ze gezegd dat ze een veel betere president wil zijn. Ze beloofde politieke hervormingen en Brazilië weer te herenigen. “Dialoog zal mijn top prioriteit zijn,” stelde ze. De centrum-rechtse Neves behaalde 48,4 procent van de stemmen. Rousseff die sinds 2010 president is van Brazilië is populair bij de arme Brazilianen dankzij haar sociale overheidswelzijnsprogramma's. De stemming legt het contrast tussen arm en rijk in het grootste Zuid-Amerikaans land bloot. Terwijl Rousseff kon rekenen op de armere noordelijke staten, kozen de rijkere en meer ontwikkelde zuidelijke staten voor zakenman Neves.

"Het is mijn hoop, of nog beter, mijn overtuiging dat de botsing van ideeën ruimte voor consensus kan creëren, en mijn eerste woorden zijn dan ook een oproep tot vrede en eenheid," sprak Rousseff tegen een juichende menigte in de hoofdstad Brasilia. "In plaats van de verschillen groter te maken en een breuk te bewerkstelligen, koester ik de sterke overtuiging dat we deze energie kunnen gebruiken om bruggen te bouwen."

Oekraïne en Tunesië
Ook in Oekraïne zijn zondag parlementsverkiezingen gehouden. Het is een duidelijke overwinning geworden voor de pro-Europese krachten. De partij van president Petro Porosjenko en vier andere pro-westerse partijen zijn samen goed voor ongeveer 70 procent van de stemmen. De vijf voornaamste partijen die toenadering zoeken tot de Europese Unie, zijn net als enkele nationalistische partijen de winnaars van de verkiezingen. Partijen beginnen vandaag gesprekken om te komen tot een coalitie.

In Tunesië hebben bijna zestig procent van de kiesgerechtigden zondag gebruik gemaakt van hun stemplicht. Het waren de tweede parlementsverkiezingen sinds de val van president Zine el Abidine Ben Ali in 2011. De strijd gaat tussen de seculier alliantie Nidaa Tounes - geleid door de voormalige premier Beji Caid Essibsi- en de Ennahda-beweging van Rachid Ghannouchi. De voorlopige resultaten van de verkiezingen worden tegen donderdag verwacht. De definitieve uitslag wordt op 24 november bekend.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May