Mechelse herder Thunder wint hondencontest
27 Oct 2014, 03:00
foto
Thunder, een Mechelse herder, geeft zijn baasje Humphrey Sewotaroeno een boksje, tijdens het My Lord & Champion Breed honden contest. (Foto: Ranu Abhelakh)


Thunder! Thunder! Thunder, roept het publiek in een koor. De juryleden lachen, en de naam van Thunder wordt inderdaad ook genoemd als winnaar van het My Lord & Champion Breed hondencontest op zondag. De publieksfavoriete Mechelse herder kan in opdracht plaatsnemen op een plastic stoel en een boksje geven. Toch was het niet dit kunstje, maar zijn gehoorzaamheid die de doorslag heeft gegeven bij de jury, geleid door Hans Hiralal, Marketing en Operations manager van Subisco.

“We waren het unaniem eens”, vertelt de juryvoorzitter. “Thunder heeft enkele belangrijke elementen in zich, zoals de gehoorzaamheid om niet zomaar aan voedsel te komen.” Verwijzend naar de vele inbraken waar criminelen vergiftigde voedingswaren naar de honden toewerpen, zegt Hiralal dat dit voor veel leed zorgt. “Wij doen daarom een dringend beroep op de overheid om de import van onder andere Furadan aan banden te leggen, en ook de controle op het gebruik ervan te intensiveren.”

Voor de eerste keer heeft Subisco het My Lord & Champion Breed hondencontest gehouden. Een marketingtool, maar meer nog als een onderdeel van het bedrijfsmaatschappelijk verantwoord ondernemen. Sociaal zwakkeren, kinderen en nu ook dieren erbij, zegt Hiralal. “Dit contest is geen Subisco ding, maar een dieren gelijkgestemden activiteit. Zo zijn ondernemers met een hart voor dieren, dierenartsen en specialisten in dierenwelzijn bij elkaar gebracht.”

Tevreden met de dag
Naast de gehoorzaamheid, heeft de jury gelet op de gezondheid, verzorging en het uiterlijk. “Ik heb bijvoorbeeld gekeken naar huidproblemen zoals kale plekjes, oog vuil, of de hond in model volgens de bouw geknipt is en hoe de haren staan”, licht jurylid Faye Fernandes van de Doggy Was- & Trimsalon toe. De eigenaar mocht met de hond een ronde op het podium lopen en een opdracht laten uitvoeren. De meeste honden waren getraind in pootje geven, zitten of in opdracht eten.
Humphrey Sewotaroeno, ziet het als een stimulans dat zijn herder de eerste prijs heeft gewonnen. Hij traint Thunder al drie jaren en leert hem verschillende kunstjes. “Ik besteed minimaal een half uur per dag aan Thunder en breng hem elke zondag uit.” Sewotaroeno is van honden gaan houden, nadat hij als elfjarige jongen op de honden van zijn baas moest letten. “Honden zijn net als je kinderen, je moet ze opvoeden, aandacht geven en goed verzorgen.”

Drieëntwintig honden hebben deelgenomen aan de wedstrijd en de Subisco manager is tevreden met de dag. “Ik vind dit een enorm goede ontwikkeling dat mensen hun dier op een andere manier bejegenen, dan alleen maar om have en goed te beschermen. De liefde voor dieren groeit.” Tijdens de prijsuitreiking heeft hij dan ook een dringend beroep op het publiek gedaan, om goed na te denken alvorens een hond te nemen. Een pup is leuk, maar wordt een volwassen hond, krijgt andere behoeftes en de omstandigheden worden ineens anders, merkte Hiralal op. “Het dierenasiel zit al vol met dieren, denk dus goed na of die pup, straks volwassen hond, wel in jouw leven gaat passen.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May