Eer om Lakshmi uit te beelden tijdens Divalioptocht
23 Oct 2014, 00:00
foto
De jaarlijkse Divalioptocht woensdagavond van de Shri Krishna Mandir, met de tienjarige Shrutika Ramkisoen als Hindoe Godin Lakshmi. (Foto: Ranu Abhelakh)


Terwijl de versierde pick-up langzaam optrekt en tientallen personen langs de straten staan, kijkt de tienjarige Shrutika Ramkisoen recht voor zich uit. Gekleed in een rode sari met een goudkleurig kroontje in het haar, zit zij op het dak van de auto. Zij heeft weken naar dit moment uitgekeken, zegt moeder Amina Ramkisoen-Mahomedbaks op een troste toon, “onze prinses is vanavond Godin Lakshmi. Weet je wat voor een eer dit is voor haar en de familie?”

De jonge Lakshmi laat niets aan het toeval over, zelfs als de auto een rechtse bocht maakt, houdt ze haar lichaam verstijfd en gunt niemand een blik. Achter de auto, lopen ongeveer 125 personen met fakkels. Deze Divalioptocht is een jarenlange traditie van de Shri Krishna Mandir, vertelt secretaris Ricardo Doebar. Binnen het bestuur wordt eerst gekeken wie een jong meisje beneden de elf jaar kent in de familie. Soms vragen gemeenteleden of hun dochter een keer Lakshmi mag uitbeelden.

De training van de kandidaat-Lakshmi begint ruim een maand van te voren. “Wij beginnen te oefenen met het zitten in de Lotushouding en hand omhoog houden. Elke dag een beetje langer. Ze moet tenminste een uur, de duur van de optocht, aankunnen. Ook train je het kind haar blik te richten naar één punt.” Volgens Ramkisoen-Mahomedbaks, ging de oefening thuis nog uren door, “zelfs in de auto zat ze als een pandit. Ze heeft totaal geen moeite gehad om negen dagen van te voren vegetarisch te zijn.” De grote eer om Lakshmi te visualiseren is door de hele gemengde Moslim-Hindoe familie Ramkisoen-Mahomedbaks uit Santo Boma gedeeld. “Eenieder heeft geld gezet voor haar aankleding, adji (oma) heeft de sari gestikt en een oom rijdt nu zijn pick-up” somt moeder Amina op.

Landelijk zijn aan de vooravond van het Divalifeest, optochten gehouden, gevolgd door culturele optredens in de buurtverenigingen en mandirs. Bij de Shri Radha Krishna Mandir heeft het bestuur prijzen uitgedeeld aan de best geklede in Indiase traditionele outfits. Alleen personen die meeliepen in hun optocht op Blauwgrond vielen binnen de doelgroep. De jury geleid door Mala Parsadi koos voor twee jeugdigen. Een meisje in een sari en een jongen in een volledige kurta pajama pak. “Tegenwoordig gaan jongeren liever in een salwar gekleed. Het is simpeler, moderner en snel aan te doen.” Volgens voorzitter Radjes Asraf wil de gemeente met het uitreiken van de prijzen, personen stimuleren om zich meer cultureel en traditioneel te kleden. “Ik was woensdagochtend in mijn kurta naar het werk. Vroeger waren wij vaker in het openbaar gestoken in onze Indiase kleding en dat willen wij terugbrengen.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May