Saramacca luidt divali in met optocht
22 Oct 2014, 23:15
foto
Met een versierde tractor voorop, hebben bewoners van het district Saramacca vanavond de Divali-optocht.


Jong en oud hebben vanavond in het district Saramacca meegedaan aan de divali-optocht. Vanuit Freyburg is gelopen naar de drie kilometer verder liggende Calcutta naar de Vishwanath Mandir. Om de authenticiteit er enigszins in te houden, is gebruik gemaakt van een tractor met aanhangwagen waarop ‘Lakshmi’ zat.

“De bedoeling van dit jaarlijks terugkerend evenement is dat onze kinderen, de jongeren, hun cultuur niet vergeten. Dat ze de diepere betekenis van het feest leren begrijpen en respecteren,” zegt het bestuur van de Vishwanath Mandir aan Starnieuws. Het bestuur heeft de optocht die al enkele jaren wordt gehouden en steeds verder uitgroeit, georganiseerd.

De tractor is ook als symbool van het district, waar een groot deel van de bewoners aan landbouw doet. “Vroeger liepen we tijdens de optocht achter een ezelskar. We hebben bewust niet gekozen voor een voertuig met airco,” zegt het bestuurslid. “We willen de kinderen leren dat het ook anders kan.”

Hij legt uit dat veel ouderen van het district enthousiast hebben meegelopen in de optocht. “De tractor is iets herkenbaars voor hen.” Met gebed, zang en dans is gevraagd om voorspoed voor de bewoners en hun woongebied. De sfeer is opgesierd met fakkels, vuurwerk en tazza-muziek.

Na de optocht hebben de lopers samen gegeten in een sfeer van saamhorigheid en harmonie. Het bestuur van de mandir wordt voorgezeten door Dewanand Sadhoe. De familie Gopal is een van de grote trekkers van deze jaarlijkse activiteit.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May