Nickerie steekt ook een 'grote dia' aan
22 Oct 2014, 12:00
foto
Districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh en waarnemend voorzitter van SCV Karishma steken het licht aan.


In Nickerie is dinsdagavond de 'grote Nickerie dia' aangestoken. De Divali-viering in Nickerie zal dit jaar plaatsvinden tot 24 oktober gehouden worden op het Volksplein. SCV Karishma organiseert dit jaar de Divali-activiteiten in dit district. Volgens de waarnemend voorzitter, Laksminarain Doebay, kent het Divalifeest een aantal achtergronden. Dit bijzonder cultureel erfgoed, dat de Hindoestaanse contractarbeiders met zich meebrachten uit India, omvat enorm veel culturele, religieuze, educatieve en ontwikkelingsgerichte betekenissen.
"Sedertdien vieren wij het divalifeest in Suriname", zegt Doebay.

Eerst kenmerkte Divali zich als een huiselijk feest bij de Hindoes en ontwikkelde zich verder waarbij ook grote optochten met fakkels gelopen werden. De viering ging zo geleidelijk aan over in een nationaal Surinaams feest. Doebay deelt mee dat na het aansteken van de 'Nickerie dia' het licht zal schijnen over het hele district, in het bijzonder het commissariaat, zodat de districtscommissaris nog meer voor Nickerie zal doen dan hij tot nu toe al gedaan heeft.

Schone lei
Districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh sprak over een heel belangrijk element in de betekenis van dit feest, dat de overwinning van het goede op het kwade is en het inluiden van nieuwe ontwikkelingen. Maar de betekenis gaat veel verder, namelijk: het aandragen van de eenheidsgedachte, het volledig verbonden zijn met het oneindige, bezinning en ontwikkeling van verdere inzicht in het leven, gericht op de toekomst. Hij vroeg ook een moment stil te staan bij het aanmaken van licht, “maak het licht eerst bij jouw aan en laat alle wrok en haat verbranden zodat u kunt starten met een schone lei om het land dan in eenheid op te bouwen”.

Díp betekent licht en stelt het goede voor, terwijl vali een rij betekent. Dipávali (afgekort Divali) betekent een rij van lichtjes. Letterlijk en figuurlijk wordt hiermee weergegeven het licht dat zich overal naar toe beweegt waarbij zelfs de donkerste hoeken worden verlicht, ook ons innerlijke (verlichting). Nadat de pandit ook zijn gebeden had gedaan, mocht districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh de 'grote Nickerie dia' aansteken.
De SCV Karishma nodigt eenieder uit voor de Divali-optocht vanavond.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May