Politie Brazilië rolt illegaal abortus-netwerk op
15 Oct 2014, 02:00
foto
De Evangelische beweging in Brazilië is fel gekant tegen verandering van de abortuswetgeving. (Foto: AP)


De politie in Brazilië heeft een illegaal abortus-netwerk dat actief was in Rio de Janeiro, ontmanteld. Zevenenveertig mensen zijn gearresteerd tijdens Operatie Herodes. De actie van de politie volgde nadat twee Braziliaanse vrouwen die illegale abortussen hadden gepleegd, kwamen te overlijden.

De politie heeft de vermoedelijke leider, Aloisio Soares Guimaraes, gearresteerd en heeft nog 28 arrestatiebevelen uitgevaardigd. In Brazilië is abortus alleen legaal in gevallen van verkrachting, hersenafwijkingen of als het leven van de moeder in gevaar is.

Verondersteld wordt dat ongeveer 2.000 vrouwen gebruik hebben gemaakt van de abortusklinieken en bedragen van US$ 3.100 hebben neergeteld voor de 'behandeling'. De landen van het overwegend rooms-katholieke Latijns-Amerika hebben een aantal van de zwaarste anti-abortuswetgeving in de wereld.

Mensenrechtenorganisaties en medische verenigingen in Brazilië hebben opgeroepen om abortussen in meer gevallen dan de wet nu toestaat te legaliseren. Uit een onderzoek in 2010 blijkt dat één op de vijf Braziliaanse vrouwen een abortus vóór haar veertigste heeft gehad.

Risico
De politie zegt dat de illegale abortussen werden uitgevoerd in "onhygiënische plaatsen (...) waardoor de lichamelijke integriteit en de gezondheid van de patiënten in gevaar" werd gebracht. Het onderzoek heeft 15 maanden geduurd alvorens er dinsdag arrestaties zijn gepleegd. Onder de gearresteerden zijn zes politieagenten, drie artsen en een brandweerman.

De dood van de twee vrouwen die abortus hebben gepleegd, heeft onlangs de voorpagina’s gehaald in Brazilië. In augustus werd het lichaam van Jandira Magdalena dos Santos (27) verbrand in een auto in Rio gevonden. Voor deze aanslag zijn later negen mensen gearresteerd. Een maand later stierf Elizangela Barbosa (32) na een abortus, ook in Rio. In haar maag werd een achtergelaten plastic buis gevonden.

Mensenrechtenorganisaties beweren dat de huidige regels een risico vormen voor vrouwen die vastbesloten zijn om een abortus te plegen. Vrouwen en meisjes die in strijd handelen met het verbod in Brazilië, riskeren langdurige gevangenisstraffen.

Het land beschikt over een groeiende evangelische beweging die sterk gekant is tegen verandering van de abortuswetgeving.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May