DSB gaat 2.9 miljoen extra aandelen uitgeven
14 Oct 2014, 16:00
foto
DSB-algemeen directeur Sigmund Proeve. (Foto:
René Gompers)


De Surinaamsche Bank (DSB Bank) is aan uitbreiding toe. Daarom gaat de instelling meer aandelen uitgeven. “Een reden waarom een bankinstelling tot zo een actie overgaat, is omdat ze in nood zou zitten. Maar dat is bij ons geenszins het geval”, verzekert algemeen directeur Sigmund Proeve. “Het gaat goed met de economie, er zijn heel goede perspectieven. Om daarop in te spelen is er geld nodig. Wij gaan op deze manier het eigen vermogen van de bank uitbreiden.”

De actie is goedgekeurd door de aandeelhouders. Normaal wordt twee derde deel van de winst toegevoegd aan het eigen vermogen. Maar dat is niet genoeg omdat de bank blijft groeien, geeft Proeve aan. “We merken dat wat het publiek ons toevertrouwt behoorlijk toeneemt, meer deposito's, meer spaargeld, meer girorekeningen, meer klanten”, stelt Proeve. “Desondanks merken we dat de groei van het bedrijf harder is dan de groei van het eigen vermogen. Om het eigen vermogen een boost te geven, gaan wij nu aandelen uitgeven.”

SRD 135 miljoen extra kapitaal
DSB Bank telt ruim 4000 aandeelhouders die samen meer dan 8.7 miljoen aandelen in hun bezit hebben. De instelling gaat nu 2.9 miljoen extra aandelen ten verkoop aanbieden voor SRD 58 per aandeel. Deze vorm van het aantrekken van kapitaal tegen een vooraf vastgestelde koers staat bekend als ‘claimemissie’. Bij deze methode hebben de bestaande aandeelhouders voorkeur omdat zij al wat winst moeten ontberen. Zij krijgen maar een derde daarvan uitgekeerd. De bank hoopt SRD 135 miljoen op te halen aan extra kapitaal.

De bank gaat de komende tijd extra tijd stoppen in het informeren van de samenleving. Ook zal de handel in DSB Bank aandelen de komende tijd sterk gestimuleerd worden op de Surinaamse Effectenbeurs. Met de ‘aanvulling van het eigen vermogen’ zal de bank investeren in uitbreiding van haar diensten, meer en betere kantoren en in IT-innovatie, deelt Proeve mee. Niet iedereen kan aandeelhouder worden van de DSB Bank. Potentiële aandeelhouders moeten eerst door een ‘compliance test’. De bank behoudt het recht om verkoop van aandelen aan organisaties, bedrijven of individuen die negatief door de test komen, de verkoop van aandelen te weigeren.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May