Suriname wil IsDB-'member country partnership'
13 Oct 2014, 14:00
foto
CBvS-president Gillmore Hoefdraad en IsDB-president Ahmed Mohammed Ali Al Madani wisselen presentjes uit. (Foto: René Gompers)


Suriname werkt naar een ‘Member Country Partnership Strategy’ met de Islamitische Ontwikkelingsbank Suriname. Het succes van de projecten die nu binnen het ‘Interim Member Country Partnership Strategy’ worden uitgevoerd, zal bepalend zijn voor verbetering van de samenwerking tussen Suriname en de IsDB.

Het ‘Member Country Partnership Strategy' biedt Suriname veel meer mogelijkheden. De relatie tot nog toe beschrijft Gillmore Hoefdraad, president van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), als bescheiden.

De eerste projecten die onder ‘de tussentijdse samenwerking/partnerschap’ zijn uitgevoerd zijn gezondheidscentra in het binnenland, het verbetering van het Luchtnavigatiesysteem te Zanderij, de uitbreiding van de haven van Nieuw Nickerie en het Radio Therapeutisch Centrum van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. “Tot nog toe heeft de relatie tussen Suriname en de IsDB zich bescheiden ontwikkeld,” zegt bankpresident Hoefdraad. De IsDB heeft volgens hem in de afgelopen jaren bewezen een solide financiële instelling en partner te zijn. Dat is dat ook één van de redenen waarom de regering de IsDB heeft betrokken als één van haar belangrijkste ontwikkelingspartners voor het Nationaal Ontwikkelingsplan 2012-2016, stelt de bankpresident op de Suriname-IsDB Dag van de IsDB.

Vorig jaar in november besloten de beide partners hun samenwerking te versterken op basis van de nationale prioriteiten en de Zuid-Zuid relaties te bevorderen. Binnen deze nieuwe fase, is vandaag het startsein gegeven voor het Academisch Medisch Centrum. Het gaat om een integraal plan, ‘System Health Strengtening Project’ waarbij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) ook wordt gerenoveerd.

Voor het integraal plan is US$ 96,5 miljoen uitgetrokken. De IsDB komt voor dit plan in met US$ 60 miljoen en het OPEC-fonds voor internationale ontwikkeling (OFID) met US$ 26,5 miljoen. De Surinaamse bijdrage is US$ 10 miljoen. Behalve renovatie van het AZP, zullen ook vijf gezondheidscentra worden hersteld om de gezondheidszorg verder te decentraliseren en wordt er gewerkt aan institutionele versterking en capaciteitsopbouw binnen de gezondheidszorg.

Startklaar voor uitvoering is ook hervormingsproject voor het technisch en beroepsonderwijs en training. Voor dit onderwijsproject is US $ 15,8 miljoen uitgetrokken. De regering komt in met US$ 2,7 miljoen, waardoor de totale fondsen voor dit project komen op US$ 18,5 miljoen. Met dit geld moet het resultaat zijn: een nieuw opgerichte Nationaal Trainings Autoriteit die zeven practicum trainingscentra op verschillende scholen gaan renoveren en inrichten. De commissie die de Nationale Trainings Autoriteit moet opzetten, krijgt ook institutionele versterking. De IsDB is de hoofdfinancier van dit project.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May