Gezondheidswerker Texas positief getest op Ebola
12 Oct 2014, 08:48
foto
Het ziekenhuis waar ook de tweede Ebola-patiënt op Amerikaanse bodem, in Texas, is opgenomen. (Foto: Reuters)


Een gezondheidswerker in Texas die Ebola-slachtoffer Thomas Duncan had behandeld voor zijn dood, is positief getest op het virus. "We wisten dat er grote kans was op een tweede geval, en we hebben ons voorbereid op deze mogelijkheid," zei David Lakey, commissaris van het Texas Department of State Health Services.

Duncan had het virus opgelopen in zijn geboorteland Liberia en is woensdag gestorven in een ziekenhuis in Dallas. De nieuwe patiënt is niet bij naam genoemd.

Duncan was op 30 september positief getest, tien dagen na aankomst van een vlucht uit Monrovia via Brussel. Hij werd een paar dagen na aankomst in de VS ziek en ging met hoge koorts naar het Texas Health Presbyterian Hospital in Dallas. Maar ondanks hij het medisch personeel vertelde dat hij in Liberia was geweest, werd hij naar huis gestuurd met pijnstillers en antibiotica. Later werd hij in een geïsoleerde ruimte in het ziekenhuis geplaatst. Hij overleed ondanks een experimentele medicatie.

Het is niet duidelijk op welk moment de gezondheidswerker in aanraking is gekomen met Duncan. De patiënt kreeg vrijdag lichte koorts en werd geïsoleerd en doorverwezen voor testen, zegt de Texaanse gezondheidszorg in een verklaring."Gezondheidsambtenaren hebben de patiënt geïnterviewd en zijn bezig te identificeren met wie hij contact heeft gehad." Eenieder die contact heeft gehad met de hulpverlener nadat de symptomen zich hebben voorgedaan, moeten worden gecontroleerd op basis van de aard van hun interacties en de mogelijkheid dat zij werden blootgesteld aan het virus, staat verder in de verklaring.

De huidige uitbraak van Ebola die is geconcentreerd in Liberia, Guinee en Sierra Leone, heeft geresulteerd in meer dan 8.300 bevestigde en verdachte gevallen, en ten minste 4.033 doden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May