Brazilië meldt verdacht Ebola-geval
10 Oct 2014, 20:41
foto
De Braziliaanse autoriteiten hebben met een Air Force vliegtuig de eerste verdachte Ebola-patiënt gevlogen naar het Nationaal Instituut voor Besmettelijke Ziekten in Rio de Janeiro. (Foto: AFP)


De Braziliaanse autoriteiten zeggen dat ze een mogelijk Ebola-geval hebben geïdentificeerd. De patiënt, Souleymane Bah uit Guinee, is donderdag in het land aangekomen.

Hij heeft zichzelf met koorts aangemeld bij een openbare gezondheidscentrum in de stad Cascavel in de zuidelijke staat Parana. De man is overgevlogen naar hete Nationaal Instituut voor Besmettelijke Ziekten in Rio de Janeiro. Artsen zeggen dat hij geen koorts meer heeft en de resultaten van de bloedtesten morgen worden verwacht. Minister van Volksgezondheid Arthur Chioro merkt op dat de situatie onder controle is en "alle gezondheids-protocollen en procedures efficiënt en met veel succes zijn toegepast".

Guinee is één van de drie West-Afrikaanse landen die het zwaarst zijn getroffen door Ebola. De symptomen bij de man vertoonden zich op de 20e dag na zijn vertrek uit Guinea - binnen de 21 dagen incubatietijd. Sinds zijn aankomst in Rio zijn er geen symptomen aangetoond en is de koorts ook niet teruggekomen.

Vluchteling
De man is als vluchteling in Brazilië aangekomen en de immigratiepolitie heeft hem verblijf verschaft tot 2015. Vierenzestig mensen die in contact zijn gekomen met de man, worden ook gecontroleerd op de symptomen van Ebola. Het gaat merendeels om mensen van het gezondheidscentrum in Parana. Het ministerie van Volksgezondheid heeft laten weten dat de mensen worden beschouwd als een laag risico. Er is echter bezorgdheid geuit over de route die de man heeft genomen om naar Brazilië te reizen.

De autoriteiten in Argentinië vrezen dat hij naar Zuid-Amerika is gekomen via één van de luchthavens of havens van het land. Brazilië heeft deze zorgen gedeeld met de Wereldgezondheidsorganisatie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May