8 oktober Dag van de landbouwer in Suriname
09 Oct 2014, 08:00
foto
Minister Algoe koopt kouseband en fruit bij een vrouw op de beurs. (Foto: René Gompers)


Minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Soeresh Algoe, heeft 8 oktober uitgeroepen tot Dag van de Landbouwer in Suriname. Hij heeft daarnaast de regio en wereldvoedselorganisaties opgeroepen om er werk van te maken de dag te verheffen tot ‘International Farmers Day’.
De bewindsman heeft zijn oproep woensdagmiddag gedaan bij de opening van de ‘Suriname Agriculture & Food Event’ (SAFE). Het evenement is onderdeel van de dertiende ‘Caribbean Week of Agriculture’ (CWA) dat wordt gehouden op het terrein van de Kamer van Koophandel & Fabrieken (KKF).

De CWA is op 6 oktober begonnen en duurt tot en met 12 oktober. Er doen 120 partipanten uit binnen- en buitenland mee aan de grootse beurs. Het thema dit jaar is ‘Transforming Caribbean Agriculture Through Family Farming’. Behalve tentoonstellingen en verkoop van agrarische producten wordt op de beurs gewerkt aan het versterken van de gezinslandbouw. Een rij van internationale sprekers hebben het belang van ‘family farming’ bij het bestrijden van armoede aangegeven. Deze vorm van landbouw draagt voor meer dan de helft bij aan de voedselvoorziening van een land. De sector is echter sterk ondergewaardeerd door de maatschappij en de overheid. Daarbij treedt er vergrijzing op en zal er veel gedaan moeten worden om de jeugd te interesseren. Gehoopt wordt dat op de CWA die voor het eerst in Suriname wordt gehouden, oplossingen gevonden worden om de sector duurzaam en winstgevend te maken.

Landbouwer
“Ik ben landbouwer en zal sterven als een landbouwer,” maakte Algoe duidelijk. “Ik heb van dichtbij meegemaakt wat de landbouwer allemaal meemaakt. Daarom vind ik het belangrijk dat we de mensen die onze voedsel garanderen en daarbij helpen ons gezond te houden, speciaal gedenken. Daarom is 8 oktober Landbouwersdag. Ik heb de organisaties gevraagd om de Verenigde Naties zover te krijgen het tot een internationale dag te maken. Let wel, het is geen vrije dag,” benadrukte Algoe.

Vergeleken met de regio doet Suriname het goed in de landbouw, zei de bewindsman. Maar het ministerie laat het daarbij niet zitten en gaat door met investeren in de sector met name de gezinslandbouw. Er zijn landelijk tienduizend landbouwgezinnen actief, van Nickerie tot ver in het binnenland, deelde Algoe mee. “Elke investering verdienen we terug met de belastingen. Hoe beter het gaat, hoe meer inkomsten voor de staat.” Met de aanschaf van kouseband en vruchten bij ‘mai’ is de SAFE voor geopend verklaard. Op dit onderdeel van de CWA is het publiek terecht voor informatie over Surinaamse planten, vissen, veeteelt en culinaire hoogstandjes vervaardigt met uitsluitend Surinaamse landbouwproducten.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May