‘Geloof in jezelf ’ centraal thema bij viering Marrondag
09 Oct 2014, 14:00
foto
Plengoffer bij Plein van 10 Oktober (archieffoto)


De viering van Marrondag op 10 oktober staat in het teken van geloven in jezelf en wat de Marrongemeenschap in staat is zelf te doen aan haar ontwikkeling. “Bribi, omdat zonder in jezelf te geloven en de positieve mogelijkheden die we als gemeenschap hebben, je tot last zal zijn, jezelf niet zal vertrouwen en uiteindelijk ook niets zal bereiken”, zegt Leo Atomang voorzitter van Stichting 10 Oktober, onder wiens coördinatie de viering van de Marrondag plaatsvindt.

‘Bribi’ is een logisch vervolg op ‘Sabi you srefi’, het thema van het vorige jaar. Die viering kreeg jammer genoeg een donkere schaduw, omdat er geen duidelijke afstemming was over de activiteiten die door verschillende groepen waren georganiseerd. Het resultaat was dan ook dat de activiteiten minder bezocht waren en de dag haast onopgemerkt voorbij ging. “Er waren geen problemen, maar het was ruis onder elkaar en slechte afstemming”, zegt Atomang. Dit jaar is vroegtijdig afgesproken dat alle organisaties die landelijk opereren, samenwerken onder leiding van Stichting 10 Oktober.

Coördinatiepunten
De organisatie van de verschillende activiteiten is dit jaar uitgezet met duidelijke coördinatiepunten. De Stichting 10 oktober, de federatie van twaalf Lo’s, het Marron vrouwen collectief en een commissie van de traditionele gezagdragers, organiseren de viering in Paramaribo. In Marowijne ligt de coördinatie bij een commissie onder leiding van parlementariër Marinus Be. De vrouwenorganisatie van Wan-Hati, organiseert de activiteiten aldaar. Op Wageningen ligt de verantwoordelijkheid bij een vrouwenvereniging. “Alles in samenspraak met Stichting 10 Oktober”, benadrukt Atomang.

De hoofdactiviteiten in Paramaribo beginnen om 5 uur in de ochtend met een plengoffer en gebed aan de Kleine Saramaccastraat te Combé. Daarna volgt een toespraak op het Plein van 10 Oktober met traditionele kranslegging. De viering wordt daarna voorgezet nabij de samenvloeiing van de Suriname- en de Commewijnerivier, bij ‘Madang Mofo’. Op die plek werden slavenschepen die Suriname binnenvoeren geïnspecteerd. Als de slavenhandelaren merkten dat onder de uit Afrika gevangen mensen, zieken waren, werden die overboord gegooid. “We willen er een traditie van maken van elk jaar dit soort erge taferelen te herdenken en een ode brengen aan die mensen’, zegt Atomang.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May