Minister Leilis: Offers brengen nodig voor vooruitgang
05 Oct 2014, 00:00
foto


Geen enkel volk in de wereld is in staat om vooruitgang te boeken als de bereidwilligheid om offers te brengen ontbreekt. Dat geldt ook voor het volk van Suriname. Het Offerfeest herinnert ons aan het gemeenschappelijk perspectief dat ons tot delen en samenwerken aanspoort, waar sterke schouders bereid gevonden moeten worden om met de zwakkeren te delen: het solidariteitsprincipe waarbij de breedste schouders de zwaarste lasten dragen.

Minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken sprak moslims die zaterdag verenigd waren in gebed op het Onafhankelijkheidsplein toe. Vandaag wordt Idul Adha oftewel offerfeest gevierd. Het gaat om een nationale feestdag. "Wanneer we samen met andere gelovigen bidden, kunnen we met deze gezamenlijke inspanning heel veel bereiken en enorme bergen verzetten. Het gezamenlijk gebed verenigt ons, zelfs met hen die wij niet kennen. Het moedigt een gezonde en gerechtvaardigde vaderlandsliefde aan en dringt tegelijkertijd aan op een ruimere acceptatie en liefde voor de mensheid als geheel", zei de bewindsman.

Saamhorigheid
"Vandaag, de dag van het Offerfeest, gedenkt u het verhaal van de profeet Ibrahiem - zo u wil Abraham - die zijn zoon Isma-iel ten offer moest brengen, als het grootste voorbeeld van gehoorzaamheid aan de geboden van de Almachtige Schepper en bovenal om offervaardig te zijn in het leven, hetgeen inhoudt: bereid zijn om te offeren wat jou het meest dierbaar is en niet alleen wat je zou kunnen missen", zei Leilis.
Uiteindelijk, toen de profeet Ibrahiem tot de daad van het offeren wou overgaan, werd de plaats van zijn zoon ingenomen door een ram, als beloning voor zijn gehoorzaamheid en onderwerping aan de Almachtige Schepper. In navolging van voornoemd voorbeeld wordt op de dag van het Offerfeest en drie dagen daarna, een stier, schaap of geit, kameel, buffel of os geslacht. Het vlees van het slachtvee wordt hierna in gelijke proporties van één derde delen, gedeeld met familie, vrienden en minderbedeelden.

"Het Offerfeest spoort ons aan om de saamhorigheid tussen individuen en bevolkingsgroepen te koesteren. Want wanneer wij ons op deze manier met elkaar verbonden voelen, zullen wij doorgaans bereid zijn om voor elkaar offers te brengen. Een sterk ontwikkeld gemeenschapsgevoel kan de sterken en beter gestelden onder ons ertoe bewegen de minderbedeelde medemens een helpende hand toe te steken. Het gevoel van onderlinge verbondenheid zorgt er bovendien voor dat er onderling respect voor elkaar zal bestaan als een noodzakelijke basis om ongestoord verder aan de ontwikkeling en welzijn van ons geliefd Suriname te werken.
Ik wil u allen namens de regering van de Republiek Suriname een gezegend Offerfeest toewensen".
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May