Haïtiaanse ‘Baby Doc’ overleden
04 Oct 2014, 14:47
foto
Bij zijn plotselinge terugkeer in 2011 naar Haïti werd
Jean-Claude Duvalier op beschuldiging van grootschalige corruptie en mensenrechtenschendingen gearresteerd. (Foto: AFP)


De voormalige Haïtiaanse president Jean-Claude ‘Baby Doc’ Duvalier is overleden aan een hartaanval in de hoofdstad Port-au-Prince. Hij is 63 jaar geworden.

Duvalier was net 19 jaar toen hij in 1971 de titel van ‘president voor het leven’ erfde van zijn vader, de beruchte Francios ‘Papa Doc’ Duvalier. Hij werd beschuldigd van corruptie, schendingen van mensenrechten en onderdrukking. Zijn regiem kwam tijdens een opstand in 1986 ten val. Na jaren van ballingschap in Frankrijk, is hij in 2011 teruggekeerd naar Haïti.

De Haïtiaanse minister van Volksgezondheid heeft zijn dood bevestigd. Duvalier is vandaag in zijn huis gestorven.

Rijkelijk
Op het moment van zijn beëdiging was Jean-Claude Duvalier de jongste president in de wereld. Aanvankelijk leek het erop dat er een significante verschuiving van het harde regiem van zijn vader zou kunnen zijn. ‘Papa Doc’ regeerde met zijn beruchte geheime politie-eenheden, de Tontons Macoutes. Jean-Claude kwam dichter bij de Amerikanen, van wie zijn vader was vervreemd. Er kwamen Amerikaanse bedrijven naar Haïti en de jonge president stond een beperkte persvrijheid toe.

Maar Jean-Claude Duvalier woonde rijkelijk. Zijn door de staat gesponsorde bruiloft in 1980 kostte naar verluidt US$ 5 miljoen. En dat terwijl het merendeel van de mensen in zijn verwoeste land in de ergste armoede op het westelijk halfrond leefden.

De opstanden bleven niet uit en te midden van een enorme onrust in 1986 vluchtte hij naar Frankrijk. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat duizenden politieke gevangenen werden gemarteld of gedood onder zijn heerschappij. Hij werd ook beschuldigd van grootschalige corruptie.

Ontkend aantijgingen
Zelf beschreef Jean-Claude zijn terugkeer naar Haïti - een jaar nadat het werd verwoest door een zware aardbeving - als een gebaar van solidariteit aan de natie. Bij aankomst werd hij gearresteerd en aangeklaagd. Hij werd later vrijgelaten en verscheen in februari 2013 in de rechtszaal voor een emotioneel geladen hoorzitting. Een aantal van zijn vermeende slachtoffers zat tijdens de zitting in de voorste rijen. Jean-Claude heeft alle aantijgingen van misbruik tijdens zijn periode als president ontkend.

Rechters oordeelden dat hij vervolgd zou kunnen worden voor misdaden tegen de menselijkheid, maar de zaak was enige tijd tot stilstand gekomen voordat hij stierf.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May