Aboikoni voorgedragen als granman; Pansa neemt waar
04 Oct 2014, 08:00
foto
Kapitein Johan Pansa is benoemd tot waarnemend granman van de Saramaccaners.


Kapitein Johan Pansa van de Matjaw Lo is benoemd tot waarnemend granman der Saramaccaners. Besloten is verder om hoofdkapitein Albert Aboikoni, die waarnam als grootopperhoofd, voor te dragen als de opvolger van Belfon Aboikoni die op 24 juni is ingeslapen en op 29 september naar zijn laatste rustplaats is begeleid.


Sylvester Aboikoni, woordvoerder van het kabinet van de granman, bevestigt tegenover Starnieuws dat de jongere broer van het ingeslapen grootopperhoofd, Albert, de opvolger wordt. "Tijdens zijn ziekbed in Cuba heeft de granman enkele malen Albert voorgedragen als zijn opvolger. Er waren ook getuigen bij. De ruzie die er was tussen de twee broers is bijgelegd. Albert heeft de granman begeleid naar Cuba en is niet afgewezen van zijn ziekbed", deelt Aboikoni mee. Silvester Aboikoni is indertijd in Nederland benoemd tot kapitein. Hij is sinds kort in Suriname en is aangewezen als woordvoerder van het kabinet van de granman.

Sylvester Aboikoni deelt verder mee dat op 1 oktober ook het orakel van de ingeslapen granman is geraadpleegd. Ook toen is gezegd dat Albert de opvolger moet worden. "Nu zaken zo duidelijk zijn, heeft het geen zin om te wachten. Wij hebben intussen het kabinet van de president en de minister van Regionale Ontwikkeling schriftelijk op de hoogte gesteld van het besluit", zegt Aboikoni.

Starnieuws verneemt dat niet iedereen het eens is met de gang van zaken. Er waren reeds spanningen toen de granman nog leefde. Een deel van de Saramaccaanse gemeenschap heeft ook niet deelgenomen aan de begrafenisrituelen. Nadat bekend werd dat er vergaderd werd in Asidonhopo over de opvolging van de granman, was er behoorlijk wat geroezemoes in het dorp.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April