Vier in quarantaine in VS voor Ebola
03 Oct 2014, 10:00
foto
Vier mensen in de VS zijn volledig geïsoleerd geplaatst in appartementen in Dallas, Texas nadat zij nauw contact hadden met de met Ebola-geïnfecteerde man. (Foto: AFP)


In de VS zijn vier mensen die nauw contact hadden met de eerste persoon bij wie Ebola is gediagnosticeerd op het Amerikaans vasteland in quarantaine geplaatst. De vier mensen zijn in appartementen in Dallas geplaatst, terwijl gezondheidswerkers naarstig op zoek zijn naar anderen die direct of indirect contact met de geïnfecteerde man hebben gehad.

Volgens Amerikaanse ambtenaren van de gezondheidsdienst hadden 12 tot 18 mensen direct contact met de patiënt. Dit aantal mensen heeft op zijn beurt contact met vele anderen gehad. De man is twee weken geleden naar Texas gevlogen vanuit Liberia via Brussel en Washington DC.

Tot zo’n 100 mensen zijn benaderd en een handvol wordt bewaakt, volgens Thomas Frieden, directeur van de Amerikaanse Centra voor controle en preventie van ziekten (CDC). Geen van de mensen die in contact zijn geweest met de patiënt vertonen symptomen van Ebola, zeggen ambtenaren van Dallas. De patiënt was ongeveer een week in quarantaine geplaatst in een appartement in Dallas, alvorens hij naar een ziekenhuis in de staat is overgebracht.

Volledige afzondering
“Het beddengoed is in een afgesloten zak gezet, evenals de bezittingen van de patiënt,” zegt Clay Jenkins, de hoogste politieke ambtenaar in Dallas. Intussen heeft het hoofd van de luchthavenautoriteit in Liberia gezegd dat zijn regering de Amerikaanse man kan vervolgen, omdat hij heeft ontkend dat hij contact heeft gehad met iemand die uiteindelijk werd gediagnosticeerd met Ebola. De regering zei dat hij had nagelaten te verklaren dat hij een buurvrouw die in kritieke toestand was, had geholpen op 15 september. De vrouw is enkele dagen daarna overleden.

"De besmette persoon kwam uit Liberia op 19 september en vertoonde op 24 september de symptomen. Hij zocht voor het eerst hulp op 26 september en is twee dagen later opgenomen in het ziekenhuis in Texas," zei Frieden. De CDC heeft sinds 27 juli 12 andere mensen in de VS getest op Ebola. Die tests waren negatief.

Vier Amerikaanse hulpwerkers die besmet waren geraakt, terwijl zij vrijwilligerswerk deden in West-Afrika zijn behandeld in speciale voorzieningen in volledige afzondering in ziekenhuizen in Atlanta en Nebraska. Een Amerikaanse arts die was blootgesteld aan het virus in Sierra Leone is ter observatie opgenomen in een soortgelijke faciliteit in de National Institutes of Health.

De Ebola-symptomen van koorts, spierpijn, braken en bloedingen vertonen zich 21 dagen na blootstelling aan het virus. Ebola is niet besmettelijk totdat de symptomen beginnen. Er is nauw contact met de lichaamsvloeistoffen nodig voor verspreiding van het virus.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May