Drie veroordelingen in berovingszaak
03 Oct 2014, 08:00
foto


De drie verdachten Clyde W., Giovanni W. en Rodney V. zijn veroordeeld voor een celstraf van respectievelijk een jaar en vijf maanden, een jaar en vijf maanden en anderhalf jaar, onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht. Rechter Sieglien Wijnhard legde deze strafmaat op de rechtszitting van donderdag op. Zij achtte de feiten wettig en overtuigend bewezen. De veroordeelden hadden een kluis ontvreemd bij een visbedrijf met SRD 50.000 erin.

Clyde W. en Giovanni W. werkten als wachter in dat bedrijf. Volgens deze twee veroordeelden kwam het plan van Rodney V. om de beroving in de nacht van 31 december op 1 januari te plannen. De politie werd door Clyde W. ingeschakeld, nadat hij merkte dat de ramen van het kantoortje ingeslagen waren. Clyde W. schoot op dat tijdstip bombels af, zodat niemand iets zou horen. Dit advies kwam van Rodney V., verklaarde Clyde W. Nadat de politie verder onderzoek deed, kwamen de twee andere verdachten in beeld.

Op de camerabeelden is te zien dat twee gemaskerde mannen uit een auto stappen en dat Clyde W. de poort opendoet. De brandkast met SRD 50.000 erin, werd weggesleept naar het voertuig. Ze gingen naar de woning van Rodney V. waar de brandkast werd opengebroken.
Giovanni W. had zich ziek gemeld die bewuste avond. Aan de hand van het loopgedrag van een van de gemaskerde mannen en zijn kleding, herkende de secretaresse hem op de camerabeelden. Zij vermoedde dat het om Giovanni W. ging. Later hebben Giovanni W. en Clyde W. een volmondige bekentenis afgelegd, terwijl Rodney V. steeds blijft ontkennen.

Datum
Raadsman Irvin Kanhai voerde op de rechtszitting aan dat er een fout is gemaakt in het vaststellen van de datum. “Is het feit op 31 december gepleegd of op 1 januari 2014? Volgens de camerabeelden is het 01 januari, terwijl de officier het feit op 31 december gedateerd heeft. Ik heb schriftelijk het dossier van mijn cliënten Clyde W. en Giovanni W. opgevraagd tijdens hun bewaring. Het instituut heeft opzettelijk het dossier achtergehouden, waardoor mijn cliënten tijdens de bewaring geen bijstand hebben gekregen. Het recht op bijstand is geschonden en ik vraag u een andere strafmaat te hanteren”, voerde Kanhai aan. Wijnhard merkte op dat het Openbaar Ministerie juist heeft gesteld, omdat het feit op 31 december 2013 omstreeks 23.57 uur gepleegd is. Dit tonen de camerabeelden aan. Daarnaast hebben de veroordeelden dit ook beaamd op de zitting. Zij week af van de eis van het Openbaar Ministerie, omdat de raadsman het dossier niet vanaf het begin in zijn bezit had.

Advocaat Lesley Rogers merkte eerder op de rechtszitting op dat zijn cliënt Rodney V. op die bewuste avond op dat tijdstip thuis met zijn vrouw en kinderen was. Dit houdt volgens de raadsman in dat hij dan de beroving niet gepleegd kan hebben. Vermoedelijk heeft hij de beroving laten uitvoeren. Daarnaast was bij zijn cliënt een boormachine, lasmachine en een snijmachine aangetroffen. Volgens de raadsman kunnen deze gereedschappen niet gebruikt worden om een brandkast te openen. Daarvoor is er een snijmachine nodig die op gas werkt en hiermee een hoge temperatuur bereikt kan worden. Deze gereedschappen had zijn cliënt geleend van zijn medeverdachte om zijn poort te repareren.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May