Soemita's boodschap: Samenwerken is geven en nemen
21 Sep 2014, 18:30
foto
KTPI-voorzitter Willy Soemita zondag bij de herdenking van de 98ste geboortedag van wijlen Jagernath Lachmon. (Foto: René Gompers)


Willy Soemita, voorzitter van KTPI, wil dat er meer dan politiek bedreven wordt in de nieuwe combinatie van de VHP, NPS, KTPI, DA91, SPA, BEP en Pertjajah Luhur. “Als we alleen maar gaan praten over positionering van de partijen is Soemita er niet bij”, zei de politicus resoluut met een gebiedende vinger. Soemita staat er op dat de verbroederingspolitiek en ‘het geven en nemen’ beleid van Jagernath Lachmon, daadwerkelijk uitgevoerd worden. “Anders menen we het niet met het land. We praten over ‘change’ en dat is niet makkelijk. Als we niet met elkaar overweg kunnen, menen we het niet met het land.”

Soemita deed de oproep tijdens de herdenking van de 98ste geboortedag van Lachmon in 'de Olifant’ vanmiddag. Er werden kransen gelegd bij zijn standbeeld. De oprichter van de VHP werd door de voorzitters van de verschillende partijen in de combinatie geroemd voor zijn politiek evenwicht, de verbroederingspolitiek en zijn vermogen om geschillen binnen de eigen partij en de ‘Front’ combinatie van toen, op te lossen. Elke spreker was het eens dat het gedachtegoed van ‘Papa Lach’ voortgezet moet worden. Soemita vindt dat het niet bij woorden moet blijven.

Soemita haalde zich het ‘nemen en geven’ systeem van Lachmon voor de geest. Het ging om evenwicht in de politiek, sommige posities werden niet ingenomen om de politieke balans te bewaren, legde Soemita uit. Hij stelt voor dat de partijen in de combinatie afhankelijk worden van elkaar om het samenwerkten te stimuleren. “Als de partijen in de combinatie werkelijk een ‘change’ willen brengen in het land, moeten we ons afhankelijk stellen van elkaar. Als we dat niet bereid zijn te doen menen we het niet met het land. Dan hebben we weer alleen maar gesproken vandaag. Daar is deze man niet voor te vinden". De politicus oogstte applaus met zijn stelling.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May