Assembleelid Abdoel woedend over aanpak Chikungunya
21 Sep 2014, 00:00
foto
Assembleelid Amzad Abdoel


Assembleelid Amzad Abdoel (Mega Combinatie/NDP) kan niet genoeg woorden vinden om uiting te geven hoe het beleid van Volksgezondheid en het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) gefaald heeft rond de aanpak van Chikungunya. Mensen lijden enorm en krijgen nauwelijks goede hulp, begeleiding en voorlichting. Abdoel was ook besmet met het virus en lag in het ziekenhuis. Hij heeft enorm veel pijn geleden en heeft aan den lijve gevoeld wat het is om deze ziekte te krijgen.

Abdoel meent dat de aantallen die genoemd worden door het BOG nooit kunnen kloppen. "In mijn buurt, ressort Kwatta, is bijna in elk gezin iemand ziek of heeft de ziekte gehad. Niet eenieder wordt door de arts gestuurd om te prikken. Ik zie heel veel mensen lijden. Hoge koorts, heel erg veel lichaamspijnen, huiduitslag, bloedend tandvlees, diarree, misselijkheid en tintelingen. In bepaalde gezinnen is elk lid ziek. Zo erg zijn bepaalde situaties dat mensen van de pijn huilen", zegt Abdoel.

Het assembleelid vindt dat er niet voldoende aandacht is besteed om de samenleving goed voor te lichten en preventief op te treden. Ook wanneer mensen besmet zijn met het virus, worden ze onvoldoende begeleid. Gezinnen raken in grote problemen als kleine zelfstandigen de ziekte krijgen. Ze kunnen meer dan een week de kost niet meer verdienen. Veel mensen die ziek zijn begrijpen niet waarom ze alleen maar calpol krijgen. Anderen hebben tegen betaling een spuitje gekregen van artsen. "Het is heel triest om te zien hoe er omgesprongen wordt. In elk geval moet de curatieve zorg worden opgevoerd", meent Abdoel die ook lid is van de vaste commissie voor Volksgezondheid.

Integrale aanpak nodig
"Ziekenhuizen sturen mensen naar huis met de mededeling dat er geen bedden zijn. In twee gevallen zijn mensen teruggebeld met de mededeling dat ze besmet zijn. Aan hen is alleen maar gevraagd hoe het met ze gaat en verder is er niks gedaan", stelt Abdoel. Hij vraagt zich af wat Volksgezondheid en BOG concreet hebben gedaan. Het assembleelid vindt voorlichting alleen niet voldoende. Er moet worden opgetreden en dat heeft hij gemist. Hij vindt dat vooral de milieu-inspecteurs actief ingezet moeten worden. Er moet opgeruimd worden volgens Abdoel en gespoten worden om de muskiet te bestrijden. Hij vindt het erg dat de milieu-inspecteurs zolang opkomen voor hun belangen. Nu zit het volk met de ellende.

Wat Abdoel betreft komt er direct een integrale aanpak. Er lijkt volgens hem totaal geen plan te bestaan. Er moet een samenhangend plan komen. Het assembleelid zet op een rijtje wat er volgens hem moet gebeuren.
De preventieve zorg moet worden verhoogd door:
1. Agressief te spuiten
2. Elke dag voorlichting geven
3. Een meldpunt instellen waar mensen met die verschijnselen kunnen bellen en doorgeven.
De curatieve zorg opvoeren:
1. Meer artsen inzetten
2. Betere begeleiding
3. Beter onderzoek.
4. En vooral inspelen dat medicamenten overal te vinden zijn.

"Het ziet er niet goed uit. Als wij Ebola hier krijgen, zijn wij allemaal dood met uitzondering van hen die een ticket kunnen betalen en vluchten", geeft Abdoel uiting aan zijn gevoelens.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May