Ban Ki-Moon: Mensen hebben recht op vrede
21 Sep 2014, 04:00
foto


Het recht van mensen op vrede is het thema van de Internationale dag van de Vrede vandaag. Het thema is gekozen om te herdenken dat 30 jaar geleden de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) het recht van de mens op vrede heeft vastgelegd. Elk jaar roept de VN op deze dag, 21 september, tot een wereldwijde wapenstilstand.

“We vragen strijders de wapens neer te leggen, zodat eenieder de lucht van rust kan inademen,” zegt VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. “Gewapende conflicten veroorzaken ongekend verdriet aan families, gemeenschappen en hele landen. Te veel lijden vandaag door de brutale handen van oorlogszuchtigen en terroristen. Laten we met hen staan in solidariteit.”

De VN-topman wijst erop dat vrede en veiligheid de essentiële fundamenten zijn voor sociale vooruitgang en duurzame ontwikkeling. “Dat is de reden waarom de Verenigde Naties drie decennia geleden, het recht van volkeren op vrede heeft vastgelegd.” De volkerenorganisatie herdenkt volgend jaar haar 70ste jaardag.

Ban Ki-moon herinnert eraan dat de organisatie is gestoeld op de belofte om de komende generaties te bevrijden van de gesel van oorlog. “We hebben veel vooruitgang geboekt, maar er moet nog veel worden gedaan.” Hij voegt eraan toe dat “we de vuren van extremisme moeten blussen en de onderliggende oorzaken van conflict moeten aanpakken.”

1 minuut stilte
De Algemene Vergadering heeft 21 september verklaard tot een dag die gewijd wordt aan de versterking van de idealen van vrede, zowel binnen als tussen naties en volkeren. “Vrede is een lange weg die we samen moeten afleggen, stap voor stap, te beginnen met vandaag.” Ban Ki-moon roept eenieder vandaag op om een minuut stilte in acht te nemen. “ Laten we allemaal nadenken over vrede - en wat het betekent voor onze menselijke familie. Laten we dat houden in onze harten en gedachten en het teder voeden zodat het kan groeien en bloeien.”

In een verklaring zegt de volkerenorganisatie dat dit jubileum een unieke kans biedt om de aandacht wederom te vestigen op de doelen en beginselen waarmee de VN is opgericht. De verklaring inzake het recht van de volkeren op vrede erkent dat de bevordering van de vrede van vitaal belang is voor de volledige beleving van alle mensenrechten.

De Algemene Vergadering van de VN heeft in 1981 de Internationale dag van de Vrede vastgesteld op 21 september. In 1982 is deze dag voor het eerst herdacht. In 2001 heeft de volkerenorganisatie met algemene stemmen bepaald dat jaarlijks 21 september staat voor geweldloosheid en wapenstilstand. De VN nodigt alle volken en mensen uit om de vijandelijkheden te stoppen op deze dag en vandaag met educatie en bewustmaking van het publiek te wijden aan zaken die verband houden met vrede.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May