Alcoa geeft sterke signalen weg te willen uit Suriname
10 Sep 2014, 00:00
foto
Suralco-plant te Paranam


Alcoa heeft sterke signalen gegeven weg te willen uit Suriname. Dilip Sardjoe, voorzitter van het presidentiële onderhandelingsteam, heeft zijn bezorgdheid kenbaar gemaakt tegenover de assembleecommissie van fractieleiders. Dit deed hij maandag, vlak vóór vertrek naar Amsterdam, waar onderhandeld wordt met Alcoa. President Desi Bouterse zei dinsdag dat Suriname de Afobakadam wil overnemen. Alcoa wil de krachtcentrale behouden, ook al zou Suralco worden afgestoten. Het staatshoofd merkte op dat na een relatie van ruim honderd jaar Alcoa en Suriname als vrienden uit elkaar moeten gaan.

Starnieuws verneemt dat Sardjoe de commissie van fractieleiders heeft meegedeeld dat er een memorandum of understanding is opgesteld door Alcoa over de toekomstige relatie. Alcoa heeft geen belangstelling om bauxiet te ontginnen in het Nassau-gebied. De multinational wil wel de dam behouden die volgens de Brokopondo-overeenkomst tot 2033 haar toebehoort. De president maakte duidelijk dat Alcoa enorm veel geld gemaakt heeft in Suriname. De krachtcentrale was bedoeld voor de aluminiumsmelterij te Paranam, die reeds is ontmanteld.

Bouterse roept Alcoa op om verstandig te onderhandelen en goede afspraken te maken om in vrede uit elkaar te gaan. De assembleecommissie, waarin alle fracties vertegenwoordigd zijn, is op de hoogte van de eisen die Alcoa stelt. Er wordt een nationale opstelling van eenieder verwacht. Ruim 1700 banen van vast personeel en contractors zijn op de tocht. Eerder hadden Alcoa en de regering publiekelijk aangegeven zich in te zetten voor behoud van Suralco en daarmee de bauxietindustrie voor Suriname. De onderhandelingen in Amsterdam duren nog voort.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May